Publisert 4. februar 2000

Mandag ble tre oljearbeidere nektet utreise på grunn av mistanke om sextrakassering. Likestillingsombudet vil ha trakassering inn obligatorisk tema i HMS-opplæringen offshore.

TRAKASSERING: En kvinne skal ha følt seg
trakassert på Ekofisk. (Foto: CONOCOPHILLIPS)

Mandag denne uken ble tre oljearbeidere nektet utreise til Ekofisk etter at de ble anmeldt for sextrakassering. De tre skal ha stått i en heis på oljefeltet og snakket om «kvinner og skjødets lyst» da en kvinnelig medarbeider kom inn i heisen. Hun skal ha følt seg truffet, og meldte dem senere for trakassering.

Les også: Uønsket etter sexprat

Vil endre HMS-opplæringen
Likestillingsombud Sunniva ørstavik mener holdningsskapende arbeid mot sextrakassering bør inngå som en del av HMS-opplæringen.

– Som likestillingsombud mener jeg at holdningsarbeid mot seksuell trakassering må inn i HMS-opplæringen. Mange bransjer er veldig gode på HMS-arbeid, og det er et fint sted å begynne for å utvide arbeidsområdet. Det er også lovpålagt for alle arbeidsgivere å jobbe systematisk mot trakassering, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva ørstavik til oilinfo.nos søsternettsted Petro.no.

Les også: – «Mad Men» på sokkelen

– Denne hendelsen på Ekofisk sier noe om hvilke holdninger som fortsatt eksisterer, og at det er et klima mange steder i samfunnet der man omtaler kvinner og sex på en måte som kan oppfattes trakasserende. Da er det viktig at arbeidsgiver vet at en har et ansvar for å jobbe aktivt mot slik trakassering, sier ørstavik.

I tråd med regelverket
De tre oljearbeiderne som nektes utreise til Ekofisk stiller seg uforstående til beskyldningene, ConocoPhillips har foreløpig stengt dem ute fra feltet. Det er helt i tråd med regelverket, sier Oljeindustriens Landsforening (OLF).

– OLF ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken, men det er ikke unormalt at en suspenderer ansatte mens en sak er under utredning. Her er reglene like offshore og på land, sier Eli Ane Nedreskår, informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening, til Petro.no.

OLF, som organiserer operatørselskapene og de største leverandørbedriftene, tror ikke seksuell trakassering er noe stort problem i den mannsdominerte oljeindustrien.

– På generelt grunnlag kan vi si at vi ikke har noen grunn til å tro at seksuell trakassering er et problem i olje- og gassindustrien. Det er en selvfølge at alle som jobber i olje- og gassindustrien skal føle seg trygge og respektert på arbeidsplassen, om de jobber offshore eller på land. Det er nulltoleranse for seksuell trakassering i industrien, sier Nedreskår, og legger til at det er en selvfølge at alle skal bli møtt med respekt på en arbeidsplass, uavhengig av kjønn, rase eller religion. Det støtter likestillingsombudet.

– Dette handler om å skape en god kultur, om å forebygge, og om å ha gode rutiner for å håndtere opplevd diskriminering, sier ørstavik til Petro.no.

Siste fra forsiden

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger