Publisert 28. april 2008

StatoilHydro har store planer for vindmølleparker i havet, men bare hvis staten tidobler subsidiene til én krone per kilowattime., Pilotprosjektet «Hywind» har allerede
fått tilsagn om 59 millioner kroner i
byggestøtte fra staten. Ill.: StatoilHydro

NTB

StatoilHydros omfattende forslag til «regulatorisk rammeverk for flytende vindkraft» kommer fram i et brev selskapet har sendt Olje- og energidepartementet, skriver Dagens Næringsliv.

«Våre foreløpige beregninger indikerer at 100 øre per kilowatt utover markedspris for kraft, er nødvendig for å gjøre satsing på vindkraft attraktivt i en tidlig fase», skriver selskapet i brevet avisen har fått tilgang til.

Støtter gode ideer
StatoilHydro anbefaler også myndighetene til å definere aktuelle utbyggingsområder, og lyse ut disse etter mønster fra oljebransjen.

Statssekretær Guri Størvold (Sp) i Olje- og energidepartementet sier at subsidiene raskt kan økes fra dagens nivå på åtte øre per kilowattime.
– Vi støtter alle gode ideer uavhengig av selskap. Vi er veldig fornøyde med at StatoilHydro er opptatt av langsiktige energiløsninger, og de bruker litt penger selv også, sier hun.

Men i Fremskrittspartiets stortingsgruppe blir ikke StatoilHydros forslag godt mottatt. Partiet maner til varsomhet i saken, og frykter at politisk prestisje gir storstilt satsning på en teknologi de mener er umoden.

– Må ile varsomt
– Det er viktig å arbeide langsiktig med å utvikle nye energiformer, og vindmøller til havs er spennende. Men vi må ile varsomt, og ikke realisere store prosjekter før de er modne, sier Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i Frp, til NTB.

Solvik-Olsen hevder at det vil koste en husholdning 20.000 kroner ekstra i året om de bare skal kjøpe strøm fra havvindmøller.
– Det sier seg selv at det gjenstår mye forskning og utviklingsarbeid før havvindmøller kan realiseres i stor skala. Derfor er jeg bekymret når regjeringen flere ganger har sagt at vindkraftmålene skal nås, koste hva det koste vil, sier Ketil Solvik-Olsen.

Verdens første
I mai skal energirådet, som er et samarbeidsorgan mellom industrien og departementet, avgi sin innstilling til støtteordninger. I samme måned skal også StatoilHydros ledelse ta en investeringsbeslutning for verdens første flytende vindmølle.

Pilotprosjektet «Hywind» har allerede fått tilsagn om 59 millioner kroner i byggestøtte fra staten.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger