Publisert 15. juni 2006

Lederne i oljeindustrien er ikke nødvendigvis de beste til å vurdere sikkerhetsrutinene på arbeidsplassen. Det mener Henrik Carlsen, direktør for Statoil satsing i Barentshavet og tidligere konserndirektør for undersøkelse og produksjon på norsk sokkel.

Av: Astri Sivertsen

– Jeg tror vi gjorde en feil da vi rasjonaliserte vekk sikkerhetsinspektørene, sa han på Sikkerhetsforums årskonferanse i Stavanger onsdag.

– Jeg tror vi må tilbake til denne typen personell, både på plattformene og på byggeplassene på land, som er i stand til å identifisere og vurdere risiko og farer.

Han mente at for mange oppgaver hadde blitt lagt på lederne, som ikke nødvendigvis er de beste til å vurdere hva som er beste praksis.

Carlsen tok også for seg sikkerhetsprosedyrene i bransjen, som han omtalte som «for omfattende og skrevet av og for fagfolk», og hevdet at lederne etter hans egen erfaring ikke nødvendigvis er best skikket til å vurdere innholdet i dem.

– Kanskje det er den som skal utføre arbeidet som skal signere prosedyrene, sa han.

Han understreket videre at arbeidet for helse, miljø og sikkerhet (HMS) må omfatte både teknisk sikkerhet, forskrifter, regelverk og styring og ledelse og kultur, men møtte motbør blant enkelte konferansedeltakere da han sa at 95 prosent av alle uønskede hendelser har elementer av feilhandlinger i seg.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger