Publisert 16. mars 2008

Arbeiderpartiets landsmøte bør neste år treffe et prinsippvedtak som åpner for oljeleting i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen fra 2011, sier Aps energipolitiske talsmann Tore Nordtun.

NTB

Han poengterer at vedtaket må bygge på den uttalte forutsetning at letevirksomhet i disse sårbare områdene bare kan iverksettes dersom den ikke truer miljøet.

– Det avgjørende blir forvaltningsplanen som skal evalueres i 2010. Dersom denne evalueringen konkluderer med at letevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen ikke truer miljøet, behøves ingen flere formelle politiske vedtak for å åpne områdene for letevirksomhet, sier Nordtun til NTB.

– Helt i orden
Områdene utenfor Lofoten og Vesterålen er i dag stengt for oljevirksomhet. På vegne av norske myndigheter foretar Oljedirektoratet likevel seismiske undersøkelser i området.
I tillegg undersøker og karlegger ulike forskningsmiljøer områdene, som i praksis er fredet for oljevirksomhet fram til 2011.

Tore Nordtun ønsker ikke å kommentere eller foregripe reaksjonen til Aps samarbeidspartnere i regjeringen dersom landsmøtet til det største regjeringspartiet fatter et prinsippvedtak som åpner for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Dersom miljøhensynene ivaretas, bør ikke fredningen av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen forlenges, sier Tore Nordtun.

Med lyst til å letebore
Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro legger ikke skjul på at han har lyst å gå i gang med leteboring i områdene.
– Jeg må arbeide med politikerne for å få til en åpning av disse områdene. Min jobb er å påpeke hvilke muligheter det gir for landsdelen, sa Lund i et intervju med Teknisk Ukeblad nylig.

Store deler av miljøbevegelsen reagerte skarpt på StatoilHydro-sjefens borelyst.

Men Tore Nordtun kan ikke se det er noen grunn til å kritisere StatoilHydro-sjefen:
– Han gjør bare jobben sin, og jobben hans er også å tenke langsiktig, sier Nordtun til NTB.

Har letelisens
StatoilHydro er ett av flere selskaper som har letelisenser utenfor Lofoten i det området som kalles Nordland VI. Like før stortingsvalget i 2001 måtte selskapet avbryte en leteboring. Siden da har området vært midlertidig stengt av miljøhensyn.

StatoilHydro-sjefen har gjentatte ganger pekt på at det er svært viktig for utviklingen av sokkel at selskapet kan drive letevirksomhet i interessante områder.

Helge Lund mener også at StatoilHydro har kunnskaper og erfaringer som setter det i stand til å utvikle området på en miljømessig forsvarlig måte.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger