Publisert 4. februar 2000

– Vi kan ikke forvente å få store kontrakter i utlandet om utenlandske bedrifter ikke får kontrakter i Norge, sier flere norske politikere i forbindelse med tildelingen av Goliat-kontrakten.

SKAL BYGGES I SøR-KOREA: Aker Solutions får
ikke bygge for Eni. Nå sendes kontrakten
til utlandet.

Goliat-kontrakten på nærmere 7 milliarder norske kroner gled denne uken ut av hendene på norske leverandører, og havner nå i Sør-Korea. Fagbevegelsen mener det er det verste som kunne ha skjedd , og politikerne er skuffet, men de vil fremdeles holde konkurransen om kontrakter i Norge så åpen som mulig.

– Vi har jo mer å vinne enn tape på å delta i et internasjonalt marked med internasjonal konkurranse, sier Kjetil Solvik-Olsen, rogalandsrepresentant i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Les også: Hyundai bygger Goliat-FPSO
Les også: Ingen Goliat-FPSO til Aker Solutions

Vil ha føringer på lokalt innhold
At mange kontrakter forsvinner utenlands har gjort flere bekymret for om den norske verfts- og leverandørindustrien overlever. Også økte føringer på nasjonalt innhold etterlyses.

– Norge er den eneste olje- og gassnasjonen i verden som ikke har føringer på nasjonal innhold i kontrakter. Det betyr at vi slipper utenlandske oljeselskaper inn og gir dem store muligheter til å hente ut inntekter på norsk sokkel, men vi stiller ingen krav, sier Atle Teigland, konserntillitsvalgt i Aker Solutions.

En såkalt local content lovgivning vil kunne gi norske bedrifter forkjørsrett i flere kontrakter. Norge har i motsetning til andre oljeland lite føringer på dette området. Brasil har til sammenligning krav til minst 20 prosent lokalt innhold i kontraktsrundene. I Norge stilles det ingen konkrete krav som i Brasil, det eneste er fra Petroleumsloven hvor det står at utvinningen av landets petroleumsforekomser skal komme landet til gode.

– Vi er underlagt EøS-lovgivningen, og kan dermed ikke innføre lokale krav som hindrer fri konkurranse, sier daglig leder i Intsok, Gulbrand Wangen.

Les også: Vil ha helhetsvurdering på anbud
Les også: Anbudssystemet tilrettelegger for prisdumping

Halvparten norsk
Eni på sin side understreker at 50 prosent av kontraktene som har med utbyggingen av Goliat-feltet å gjøre er blitt tildelt norske aktører. Tretti prosent har gått til utlandet, og de resterende tjue prosentene er ennå ikke tildelt.

– Det er klart at det er bra at 50 prosent tilfaller norske aktører, men i denne utfordrende situasjonen så hadde skulle jeg gjerne sett at mer var rettet mot den utsatte norske verftsindustrien, sier leder i Stortingets næringskomité, Terje Aasland.

– Hvordan blir fremtiden for de norske verftene om dette fortsetter?

– Vi har så mye kompetanse og kunnskap, og vi har en verftsindustri som tenker riktig når det gjelder utfordringer knyttet til teknologi, ny energi, miljø og nyvinninger. Jeg er overbevist om at verftene klarer seg, men de må kanskje rette seg mer mot engineering-delen av prosjektene, sier Aasland.

Stor skuffelse
Flere av politikerene og fagforeningrepresentantene Oilinfo har snakket med påpeker at norske bedrifter gjør det skarpt i utlandet. Teigland i Aker Solutions tror likevel at tildelingen av Goliat-kontrakten til Korea gir et dårlig inntrykk av norsk oljeindustri.

– Jeg vil jo tro at de må oppfatte oss som rimelig teite med nisselua langt nede i øynene nå når Goliat går til Korea, sier Teigland.

– Er norske leverandører for dårlige?

– Nei, men vi må erkjenne at i konkurranse med langt asiatiske verft så er kostnaden forskjellig, sier bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri til Oilinfo.

Skuffelsen hos fagforeninger og politikere er stor etter tildelingen av kontrakten, men det legges vekt på at det ligger ulike vurderinger bak en tildeling av denne størrelsen. Også operatør Eni sier de er trygge på å få resultatet de forventer etter tildelingen.

– Det var en klar vinner i denne budrunden, og vi er trygge på at dette er det beste tilbudet, avslutter Andreas Wulff i Eni.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger