Publisert 12. oktober 2007

Russisk aktivitet på Svalbard skal skje i henhold til Svalbard-traktaten og norsk lovgiving, forsikrer den russiske visestatsministeren Sergej Narysjkin., NTB

I spissen for den topptunge russiske Spitsbergenkommisjonen møtte Narysjkin justisminister Knut Storberget (Ap) på sysselmannskontoret i Longyearbyen fredag. Etter møtet hos sysselmannen fortsatte den russiske kommisjonen sitt program med å besøke den russiske bosettingen i Barentsburg.

– Dette var et nyttig møte som ble holdt i en god tone. Vi har en bred og samlende forståelse for at all aktivitet på Svalbard, inkludert den russiske, skal skje i henhold til Svalbardtraktaten og innenfor norsk lovgiving, sier Storberget til NTB etter samtalene med kommisjonen.

Konsoliderende
Kommisjonsbesøket fredag er det tyngste russiske delegasjonsbesøket noen gang på Svalbard. Besøket har blitt tolket som et tegn på økende Svalbard-interesse fra et økonomisk sterkere og politisk mer potent Russland. Analytikere mener Norge vil kan bli utfordret av et Russland som mer ser på Svalbard som et ressurskammer med en viktig geopolitisk plassering, enn et naturreservat med høye miljøstandarder. Storberget deler ikke denne frykten.

– Tvert imot. Jeg opplever besøket som konsoliderende og ser det som positivt at russiske politikere og embetsmenn på et så høyt plan viser interesse for aktiviteten på Svalbard. De gir uttrykk for å være innforstått med at vi ønsker å bevare store deler av Svalbard som de best forvaltede villmarksområdene i verden, sier Storberget.

Positivt
Han sier videre at det ikke ble diskutert konkrete russiske prosjekter på Svalbard under det korte møtet hos sysselmannen.

Men at det også må oppleves som positivt for befolkningen i Barentsburg å få oppmerksomhet fra et så høyt nivå, påpeker Storberget.

Det var i april i år at president Vladimir Putin oppnevnte nye og tunge medlemmer i den sovende Spitsbergenkommisjonen. To måneder tidligere ble den til da ukjente teknokraten Sergej Narysjkin fra St. Petersburg utnevnt som visestatsminister. Russiske medier lanserte ham i sommer som en het kandidat til å overta presidentembetet etter Putin.

I kommisjonen sitter til sammen 31 tjenestemenn. Blant dem viseutenriksminister Titov, viseforsvarsminister Jurij Balujevskij, sjefen for generalstaben og ministeren for informasjonsteknologi og kommunikasjon L.D Rejman og guvernørene i Murmansk og Arkhangelsk.

Bli kjent
Ministerråd Aleksander Gremitskikh ved den russiske ambassaden i Oslo opplyser til Svalbardposen fredag at hensikten med besøket først og fremst er å se på forholdene i Barentsburg og bli nærmere kjent med forholdene på Svalbard.

– Besøket er et signal om at Russland gjennom sin regjeringskommisjon jobber på en helt konkret måte for å løse problemer i Barentsburg. Hele samfunnet og situasjonen for de ansatte i gruveselskapet Trust Arktikugol vil bli undersøkt, sier Gremitskikh.

Reduksjon
I dag teller den russiske bosettingen i Barentsburg rundt 550 personer, godt under en firedel av hva den var under «stormaktsdagene» i Sovjetunionen. De russiske kullreservene i Barentsburg er på hell, og det arbeides med å etablere ny kulldrift i Colesbukta.

Flere nyetableringer som fiskemottak, turisme og tung forskningsinnsats har de siste årene blitt lansert, uten at noen av prosjektene så langt har munnet ut i etableringer.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger