Publisert 4. februar 2000

Statoil startet i går produksjon på det nye undervannsfeltet Vega, som er knyttet opp mot Gjøa. Statoil lover å kjøpe flere basetjenester i Florø.

Vega er bygget ut med tre havbunnsrammer, her fra Grenland Group. (Foto: GRENLAND GORUP)

– Så godt som hele utbyggingen er gjort i regi av norske selskap. Under byggearbeidet har Statoil hatt et godt samarbeid med Fjord Base i Florø, som har vært lagringssted for materiell til operasjonene på havbunnen, skriver Statoil i en pressemelding.

Selskapet legger til at de også i framtiden vil kjøpe basetjenester i Florø.

Har brukt 7,6 mrd
Når det nye undervannsfeltet når produksjonsplatået, vil feltet sørge for å levere sju millioner Sm3 gass og 3.900 kubikkmeter kondensat daglig.

– Vegafeltet er et nytt og spennende produksjonsområde for Statoil, og det vil utgjøre en fin tilvekst til produksjonen vår, sier øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for undersøkelse og produksjon på norsk sokkel, i en pressemelding.

I forrige uke trakk Statoil seg tilbake på Gjøa og overlot operatørroret til Gdf Suez, men Statoil er fortsatt partner på feltet. Nå som Statoil åpner kranene på Vega, blir altså dette ekstra volumer å håndtere for Gjøa-plattformen, som mottar gass og kondensat fra Vega.

Statoil har brukt 7,6 milliarder kroner på å bygge ut det nye Vegafeltet, som har forholdsvis høyt trykk og høy temperatur.

Teknologikvalifisering
– Vi har foretatt 39 teknologikvalifiseringer. Utstyret er testet og designet for å kunne brukes på nye områder i forhold til tidligere. Dette er gjort parallelt med utbyggingen, forteller Helge Hagen, Statoils prosjektleder på Vega.

Det nye feltet består av to lisenser, Vega og Vega Sør. Statoil har eierandel i begge lisensene. Feltet har fire brønner som produserer, men de to siste settes i drift i april neste år. Vegaproduksjonen utgjør 1,4 prosent av Statoils totale egenproduksjon på norsk sokkel.

To felt og flere eiere
Utvinnbare reserver på Vega er rundt 18 milliarder Sm3 gass og 26 millioner fat kondensat. Statoil er operatør på feltet med rundt 60 prosent eierskap, mens Petoro (40 prosent) er partner.

På Vega Sør har Statoil en eierandel på 45 prosent, mens Bayerngas Norge har 25 prosent, Idemitsu har 15 prosent og Gdf Suez har 15 prosent.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger