Publisert 4. februar 2000

– Fortsetter vi å bruke oljepenger som nå, har vi tappet pengebingen for 1.000 milliarder kroner om 20 år, sier sentralbanksjef øystein Olsen.

Det skriver dn.no .?

Bruken av oljepenger i norsk økonomi er knyttet til den forventede avkastningen av oljefondet. Tanken er at dersom vi bruker av avkastningen, og ikke av de løpende oljeinntektene, vil vi ikke tappe selve fondet for penger. I handlingsregelen fra 2001 ble det lagt til grunn at avkastningen ville være på fire prosent. Det tror ikke sentralbanksjef øystein Olsen er noen god rettesnor lenger.

– Konklusjonen er at det nå vil være mer robust å basere finanspolitikken på en forventet realavkastning på fondet på tre prosent, sier Olsen i sin årstale torsdag kveld.

Mindre enn fire prosent
De siste årene har realavkastningen på fondet, det vil si avkastningen justert for inflasjon og kostnader, vært langt mindre enn fire prosent.

Siden 1998 er den gjennomsnittlige avkastningen på rundt 2,5 prosent. I hele fondets levetid har realavkastningen i snitt vært på 2,4 prosent per år (se tabell nederst i saken).

Må være forberedt dårlig avkastning
Norges Bank tror at avkastningen heller ikke i årene fremover vil bli så høy som fire prosent.

I beregningene bruker sentralbanken blant annet avkastningen på antatt sikre langsiktige statslån som et utgangspunkt for å anslå avkastningen. Den langsiktige realrenten på slike lån er nå på mellom null og én prosent.

Selv om dette er et historisk lavt nivå, mener Norges Bank at den økonomiske veksten fremover også vil bli svakere enn den var i årene før krisen.

– Da må vi være forberedt på en lengre periode med dårligere avkastning, sier Olsen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger