Publisert 7. juni 2013

Oljeserviceselskapet Roxel ser for seg en egen industriby på Tasta, tilsvarende Forus. Westcon har allerede flyttet inn., Markedsdirektør Øistein Tømte (t.v.) og administrerende direktør Dag Øyvind Meling i Roxel.

Avdelingssjef for riggreparasjon i Westcon, Malvin Eide (t.v.), og avdelingsleder Jonn Egil Berget i Westcon Offshore & Subsea.

En offshorekompressor til Roxel lagte bevegelser i Byfjorden da den blåste luft inn i en slange som ligger i sjøen.

Da Roxel ble etablert i 2011 hadde selskapet kontorer midt i Stavanger sentrum. Etter tre måneder måtte de flytte, da de trengte større plass. Nå holder selskapet til i lokaler ved Byfjorden på Tasta, og Roxel-gruppen består i dag av åtte selskap med totalt 150 ansatte.

– Vi har samlet mange av miljøene i Roxel-gruppen, sier gründer og administrerende direktør Dag Øyvind Meling i Roxel til Petro Media News.

Solen skinner fra en delvis skyet himmel, og telt er satt opp for å huse 180 påmeldte deltagere på Teknologidag på Tasta, som i år arrangeres av Roxel og Westcon. Meling forteller om hvordan selskapet startet for to år siden, og hvilke ambisjoner de har.

– Det som er litt spesielt er at flere av de nøkkelansatte også er eiere. Vi har tilbudt flere av gründerne å fremdeles være eier i sitt eget selskap. Folk synes det er kjekt å skape noe, og fremdeles være deleier i sin egen bedrift, sier han.

45 prosent av oljeserviceselskapet eies av 51 eiere i regionen.

– Så er vi tre gründere som eier 55 prosent; det er meg, Sigve Sandvik og Trond Ferkingstad, sier han.

Meling forteller om utviklingen fra da det hele startet.

– Du kan tenke deg selv når vi satt i Øvre Holmegate for to år siden med to mann, til denne utviklingen her. Nå sitter vi i flere bygg, det er ganske imponerende. Det har vist seg at det er mulig når markedet har vært så bra som det har.

For å ha suksess tror han det dreier seg om å ha gode folk.

– Dyktige mennesker som i utgangspunktet er litt opportunister og ønsker å skape noe selv, istedenfor å bare være en spiller i et større spill, sier han.

– Det vi har prøvd å gjøre er å skape et arbeidsmiljø der alle får lov å delta i hele arbeidskjeden, fra idé til realisering.

Ambisjoner
Roxel har en forventet omsetning på omkring 260 millioner kroner. Ambisjonen er en halv milliard.

– Vi har ambisjoner om å vokse til det dobbelte innen 2015, sier han.

Meling forteller om planene om å bygge et industrisenter på Tasta.

– Vi tror at vi vil være cirka 350-400 mann her på Tasta i løpet av 2015.

Planen er å fokusere på utvikling av egne produkter.

– Det vi vil basere oss mye på fremover er å utvikle egne produkter som kan lanseres på markedet, i Norge og internasjonalt, og se om det vil treffe markedet på den måten vi håper. Det gjør det også interessant for ingeniørene våre, som får være med og videreutvikle og ny-utvikle en del av produktene som vi tror det kommer til å være behov for. Vi vil lage produktene mer optimale, og slik at de sammenfaller med det som Ptil har krevd av industrien, sier Meling.

Årlig arrangement
Teknologidagen er en samling Roxel ønsker å gjøre på årlig basis.

– Vi ønsker å bringe folk sammen rent teknologisk sett, for å se om vi kan samarbeide. Samtidig har våre leverandører muligheten til å vise seg fra et litt annet fora, sier Meling.

Han forteller at Roxel er et systemhus. Det betyr at det består av egne produkter, men også andres produkter, der de prøver å knytte ting sammen.

– Vi ønsker å komme i dialog med leverandører som i utgangspunktet har nisjeprodukter, der de ønsker å få en større forgreining, med en større systemtankegang.

– Viktig samarbeid
Samarbeidet med Westcon har ifølge Meling vært viktig.

– Westcon som partner i dette er viktig for vår videre vekst, og ikke minst de ambisjonene vi har satt oss. Det vi tror vil være fortsettelsen til suksess er å samarbeide med andre parter som i utgangspunktet har et engasjement innenfor samme bransje. Igjen står du sterkere når du møter en sluttkunde. Jeg tror den industritanken er ganske viktig, sier han.

Det er andre gang teknologidagen arrangeres, men det er første gang Westcon er med og arrangerer.

Westcon Group hadde en omsetning på 2,5 milliarder i 2012, og har totalt rundt 1.000 ansatte. 650 av dem arbeider ved Westcon Yard i Ølen, mens resten er fordelt på Westcon Groups resterende selskaper.

Vil utvide
Westcon Offshore, Stavanger-avdeling til Westcon Group, er et av dem. Avdelingen ble etablert for tre år siden, har rundt 80 ansatte og en omsetning på 200 millioner kroner i 2012.

Westcon Offshore driver blant annet med offshoreservices, prefabrikasjon, engineering, design og 3D-scanning. Avdelingen består også av et ingeniørselskap i Polen med 40 ansatte.

– Vi har holdt på med offshore hele tiden, men vi har ambisjon om å ekspandere, sier Malvin Eide, avdelingssjef for riggreparasjon i Westcon.

I år har selskapet blant annet inngått to avtaler for å styrke kompetansen.

– Vi har et samarbeid med Roxel. De utfyller oss med spisskompetanse innen automasjon rettet mot bore- og mudsystemene, sier Jonn Egil Berget, avdelingsleder for Stavanger-avdelingen til Westcon.

Berget forteller at Westcons Stavanger-avdeling også har samlokalisert seg med Roxel på Tasta. Den andre avtalen har de inngått med oljeserviceselskapet Archer.

– Vi har inngått en allianse med Archer for å styrke oss på design og engineering, og for å kunne tilby større oppgraderinger og modifikasjoner innen rigg. Det gjør det enklere for kundene å ha en part å forholde seg til, og du samler mest mulig på en kontrakt, sier han.

– Målsetningen er å lande en større kontrakt med Archer innen første kvartal neste år.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger