Publisert 4. februar 2000

Grensen er avklart og det er ingen grunn til å ikke starte leting mot grensen mot Russland nå, sier en engasjert direktør for Det norske, Erik Haugane.

VIL åPNE Nå: Det norske-sjef Erik Haugane.
(Foto: INGER JOHANNE STENBERG)

Lofoten vil nok ikke åpnes opp med dagens politiske klima, tror Det norske-sjef Erik Haugane, men Barentshavet er så å si avklart, så nå bør det settes i gang.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal begynne leting mot den grensen. Som geologer må vi innrømme at det ser mer lovende ut på russisk side, men det var nok ikke noen geologer med i gruppen som avgjorde, ler Haugane når han forteller om Barentshavet.

Haugane understreker at en utsatt åpning av delelinjeområdet vil være negativt.

– Hvis ikke politikerne gjør noe med dette området og åpner det umiddelbart vil de sende et alvorlig og negativt signal til bransjen, sier Det norske-sjefen.

Mer kostbar leting
Han understreker at det er investert store summer i nord, uten at det skjer veldig mye. Dette bidrar til at det er få politiske insentiver lokalt til å satse videre. Det norske-sjefen tilføyer at å ikke åpne prospektive nye områder som Barentshavet og eventuelt Lofoten og Vesterålen vil føre til mer kostbar leting og produksjon andre steder.

– Produksjon i Norge bør oppmuntres hvis den er mer effektivt enn andre steder i verden, noe politikerne i Norge ikke er enige i, forteller Haugane.

Lenger sør på den norske sokkel er selskapet derimot i full gang, og Det norske snakker nå aktivt med Lundin om en eventuell utvikling av Luno og Draupne. Også det lille funnet på Jetta planlegges utbygd mot ExxonMobils Jotun. Når det gjelder Frøy henviser Haugane til partner Premier.

Haugane utdyper at omstridte områder på norsk sokkel bør åpnes på grunn av den lange perioden det tar fra funn til produksjon.

– Vi må tenke aktivt på økt utvinning, men på lang sikt er det klart at produksjonen vil måtte komme fra nye reserver, avslutter Haugane.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger