Publisert 4. februar 2000

Petrobras og Innovasjon Norge signerte i dag en intensjonsavtale som skal letne norske små- og mellomstore bedrifters tilgang til det brasilianske offshoremarkedet.

AVTALE I BOKS: Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Gunn Ovesen, og Forskningssjef ved Cenpes i Petrobras, Carlos Tadeu de Costa Fraga, med smil om munnen etter av intensjonavtalen mellom de to partene ble signert. I bakgrunnen står Nærings- og handelsminister Trond Giske (AP). Foto: INGER JOHANNE STENBERG

– Hvis vi ikke har en eneste god nok norsk bedrift kan dette bety ingenting finansielt, men hvis vi har gode nok bedrifter kan det bety mye, forteller avdelingsleder i Innovasjon Norge, Rune Andersen.

Han påpeker at dagens signering av intensjonsavtalen mellom det brasilianske oljeselskapet og Innovasjon Norge ikke skal favorisere norske bedrifter, men gjøre tilgangen inn på det stadig voksende brasilianske markedet lettere.

– Denne avtalen kan hjelpe oss til å øke den brasilianske kunnskapen, vi gjør som dere, lar utenlandske bedrifter slippe til for å bygge opp vår egen oljebransje, forteller en engasjert forskingssjef i Cenpes i Petrobras, Carlos Tadeu de Costa Fraga til Oilinfo.no.

– Men hva med deres strenge krav til lokalt innhold, lemper dere på de?

– Nei, vi er i ferd med å bygge opp bransjen, og vi følger Norges eksempel med å bruke utenlandsk kompetanse for å bygge opp vår egen. Denne avtalen kan være med på å tette teknologisk hull hos oss. Men vi har fremdeles strenge krav til lokalt innhold, svarer forskningssjefen.

1,4 billioners investeringer
Petrobras er et av verdens største oljeselskap, og selskapets planlagte investeringer på brasiliansk sokkel er estimert til å ligge på omkring 224 milliarder dollar, dette tilsvarer mer enn 1,4 billioner norske kroner. Av denne summen er 108,2 milliarder dollar, eller 680 millioner NOK, nødvendig til oppstrømsdelen av investeringene.

Les også: Petrobras justerer produksjonsanslag

Det er i dag en god del norske selskaper tilstede i Brasil i samarbeid med Petrobras. Ifølge Innovasjon Norge har en del mindre bedrifter likevel slitt med å komme inn på det brasilianske markedet. Flere aktører har bedt om hjelp fra det offentlige. Det er denne hjelpen som nå kommer, men Nærings- og handelsminister Trond Giske forteller at dette ikke er en start på en frihandelsavtale mellom de to landene.

FORNøYD MED BRASIL-AVTALE: Trond Giske
snakker med den brasilianske ambassadøren
etter at avtalen ble signert fredag.
Foto: INGER JOHANNE STENBERG

– Det begynte med at vi byttet tørrfisk med kaffe, nå utveksler vi teknologi. Det er dialog mellom EFTA og EFTAs Sør-Amerikanske søsterorganisasjon Mercosur, men det er ikke kommet til forhandlinger. Vi vil nok følge EFTA, men en av utfordringene vil være at Mercosur vil sette krav til liberasliering av våre tollkrav på landbruksvarer. Dette er noe av det vanskeligste for oss. Dette er likevel ikke en frihandelsavtale, men en avtale som bekrefter et godt norsk-brasiliansk samarbeid, sier Giske til Oilinfo.

Jobbet med siden 2007
Brasil med Petrobras i spissen har operert med et mål om å ha 67 prosent lokalt innhold i kontraktene som deles ut i forbindelse med utbygging og drift på den brasilianske sokkelen. Dette har for en del vært et hinder i veien, men med den nye avtalen skal det nå bli mulighet for å slå seg opp for alvor i sambaens hjemland.

Les også: Seadrill og Odfjell kjemper om Brasil-jobb

Les også: Tror på Brasil-effekt i Nordsjøen

Avtalen som i dag kom i stand har vært under arbeid siden 2007, men fortgangen kom da oljemessen i Stavanger gikk av stabelen. Petrobras er i Norge i forbindelse med messen, og tok seg derfor tid til en snarvisitt innom Oslo for å signere hos Innovasjon Norge.I dag er Brasil Sør-Amerikas nest største produsent av olje, like etter Venezuela. De største reservene finnes i Campos- og Santosbassengene. Dagen produksjonsnivå er på 2,03 millioner fat olje om dagen, målet for 2014 er som nevnt 3,9 millioner fat per dag. De er disse volumene som det nå trengs litt hjelp til å få opp, og norske selskapers teknologi er svært ettertraktet skal man tro Petrobras.

– Det er ikke et sammentreff at vi er så mange i den brasilianske delegasjonen i forbindelse med ONS, det er ikke et sammentreff at vi undertegner denne avtalen. Dette er viktig for å sikre teknologi som er nødvendig for å utvinne de reservene vi har påvist, sier de Costa Fraga.

Les også: Kvadrupellutdeling fra Petrobras til norske selskaper

VIL TIL BRASIL: Børre Fossli fra Ocean Riser
System håper å få i gang pillotprosjekt for sin
Low Riser Return System-teknologi neste år
før han og resten av selskapet ser mot dypt
vann i Brasil. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Intensiverer
– Samarbeidet mellom Norge og Brasil går allerede veldig bra, og for meg er denne avtalen et signal på en intensitet i samarbeidet, sier Brasils ambassadør, Sèrgio Eduardo Moreira Lima, til Oilinfo.

Under dagens signering av avtalen var det flere norske bedrifter tilstede som snuste på muligheten for forretning i Brasil. Børre Fossli i Ocean Riser Systems skal snart kjøre test av sin subseateknologi på en Odfjell-rigger i Norge, men ser for seg at dypvannsmarkedet i Brasil er stedet å være i årene fremover.

– Avtalen gjør det absolutt lettere å komme inn i Brasil, vi er ikke der nå, men hvis vi får hjelp av aktører som Innovasjon Norge og Intsok kan det bli lettere, vi trenger all den hjelp vi kan få, forteller Fossli.

Ocean Riser Systems teknologi for kontroll og styring av trykket i subseabrønner ved hjelp av boreslam skal være spesielt godt egnet for havdyp over 200 meter, men jo dypere er, jo større utbytte vil man kunne få av teknologien skal man tro den Brasil-interesserte teknologidirektøren.

Les også: åtte nybygg i Brasil

GIEK sikrer finansieringen
I dag er allerede Statoil og andre store aktører inne på den brasilianske markedet, emn med Innovasjon Norge og Petrobras’ avtale skal det også bli lettere for de små- og mellomstore bedriftene. GIEK, Garanti-instituttet for eksportkreditt, signerte denne sommeren en låneavtale med Petrobras på en milliard amerikanske dollar, eller omkring seks milliarder norske kroner. Disse kronene er satt av til å kjøpe inn norsk teknologi, og administrerende direktør for GIEK, Wenche Nistad, forteller at nettopp noen av disse midlene kan brukes for å kjøpe inn Fosslis teknologi.

Les også: Signerer eksportavtale med Petrobras

I går ble det klart at også SINTEF samarbeider med det brasilianske oljeselskapet. SINTEF forteller til Oilinfo at de lenge har vært ønsket i landet av Statoil og Petrobras, og avtalen har en foreløpig startramme på 6,5 millioner kroner. Denne summen vil kunne bli betydelig større om antall prosjekter øker. I dag har Brasil lite fokus på anvendt forskning i industrien, noe SINTEF skal bidra til å øke. Arbeidet er allerede satt i gang.

FORNøYD: Carlos Tadeu de Costa Fraga var en svært fornøyd mann da han signerte intensjonsatlen på vegne av Petrobras i Oslo i dag. I bakgrunnen ser du den brasilianske ambassadøren til Norge, Sérgio Eduardo Moreira Lima. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger