Publisert 28. august 2008

Ikke noe annet kontinent er så hardt rammet av de økte matvareprisene som Afrika. Men krisen kan også bli et vendepunkt som gjør afrikanerne i stand til å brødfø seg selv.,NTB

–200 millioner mennesker i Afrika mangler mat. Vi ber ikke om veldedighet. Vi må i stedet gjøre våre egne bønder i stand til å produsere nok mat, sa FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan da han torsdag deltok på konferansen African Green Revolution i Oslo.

– La oss endre Afrika! Vi kan gjøre det! lød oppfordringen til de om lag 250 deltakerne, blant dem en rekke afrikanske ministre og høytstående tjenestemenn i internasjonale banker og organisasjoner.

Det norske kunstgjødselskapet Yara har i tre år på rad arrangert konferansen i Oslo, men aldri tidligere har engasjementet vært så stort som nå. Et viktig mål med konferansen er å få til et samarbeid mellom offentlig og privat sektor, samt forskere. Flere håper at samlingen i Oslo skal munne ut i konkrete tiltak som vil gjøre Afrikas landbruk langt mer effektivt enn nå.

– Jeg tror denne konferansen kan bli et vendepunkt, sa Malawis president Bingu wa Mutharika i sin tale.

Takket Enger
Kofi Annan takket også Yaras konsernsjef Thorleif Enger for engasjementet.

De to møttes i Addis Abeba i 2004 da Annan kom med sin første appell om at Afrika måtte få sin egen grønne revolusjon.

– Enger tok det på alvor. Han dro tilbake til Norge og ville gjøre noe med det. Det vi startet i 2004, har ledet oss til Norge i dag. Takk for samarbeidet! Vi har et desperat behov for en grønn revolusjon, sa Annan med Yara-sjefen ved sin side.

Enger har i mange år talt varmt for en grønn revolusjon i Afrika. Han mener at mye mer bistand burde gått til å utvikle jordbruket. De siste årene har stadig flere gitt ham rett.

– Altfor lite
– Verden har brukt altfor lite på landbruk i Afrika, sier utviklingsminister Erik Solheim til NTB. Han er imidlertid ikke enig i at kritikken rammer norske myndigheter.

– Norge har andre områder som vi er spesielt gode på, som olje, miljø, klima og godt styresett, sier Solheim, som ikke har noen innvendinger mot at et kommersielt selskap som Yara har fått en sentral rolle i kampen for et bedre afrikansk jordbruk.

– Jeg vil gratulere Yara med initiativet. Det er et selskap med store overskudd, og det har råd til dette. Yara gjør en strålende innsats, men det finnes også utfordringer knyttet til dette, sier Solheim.

Yaras konsernsjef understreker at han først og fremst er forretningsmann. Han har stor tro på at satsingen på det afrikanske markedet vil gi store inntekter på lang sikt. Men han unnslår ikke at han også er idealistisk.

– Vi brenner for at Afrika skal klare å brødfø seg selv. Vi har et stort engasjement ettersom vi sitter så tett innpå og ser behovet, sier Thorleif Enger til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger