Publisert 4. februar 2000

– Vi må samarbeide med russerne, men jeg opplever ofte at norsk-russisk samarbeid møter mye byråkrati og ulike standarder, forteller statssekretær i Olje- og energidepartementet, Sigrid Hjørnegård.

VIL HA MER SAMARBEID: Statsekretær Sigrid
Hjørnegård ønsker mer bilateralt samarbeid for
å gi bedre muligheter for befolkningen i nord.
Foto: INGER JOHANNE STENBERG

(INTSOK-konferansen: Tromsø) – Petroleumsindustrien gir store muligheter for lokalbefolkningen. Den bidrar til den spredte befolkningen i Norge, før var det stort sett bare vest og sørvest i Norge. Med utbygging i Barentshavet kan oljen bidra til positive ringvirkninger i Nord-Norge, fortalte statssekretæren da hun snakket for representanter fra den russiske og norske oljebransjen.

Utfordringen med utbygging av olje- og gassfelt i nord var hovedtemaet da INTSOK inviterte til konferanse i Tromsø. Både Statoil og statssekretæren understrekte at den største utfordringen er hvordan man skal få utbyggingene lønnsome. Med lav gasspris blir de planlagte og eventuelle utbygningene mindre lønnsomme enn tidligere antatt.

ønsker om enklere samarbeid
Det er likevel en del rent praktiske utfordringer som kan legge hindre i veien for utvidet samarbeid i norsk russiske havområder i nord. Representanter fra Murmansk kommune presenterte svært konkrete planer for å forenkle samarbeidet. Blant annet ble betydningen av banker i området fremhevet, og lover som kan forenkle tilgang for utenlandske investeringer i regionen.

– Jeg la merke til at representanter fra Murmansk gikk svært detaljert til verks i sine planer. Både vi og russerne er avhengige av myndighetene for å skape et bedre samarbeid. Det er viktig med gode standarder innenfor samarbeid på olje og gass, understreker Hjørnegård overfor Oilinfo.

Statssekretæren påpeker nødvendigheten av samarbeid mellom de to landene for å sikre bærekraftig utvikling, og for sikre jobbmuligheter i nord. Men det er likevel ikke selvsagt at alt går som smurt.

– Ofte når man snakker om norsk-russisk samarbeid møter man mye byråkrati og ulike standarder, blant annet innen HMS, sier Hjørnegård til Oilinfo.

Felles standarder
Statoil og resten av bransjen har lenge etterlyst et solid rammeverk for utbygging og produksjon av olje og gass. Også Olje- og energidepartementet ser at det er heldig med felles standarder.

– Jeg er glad for at Statoil etterlyser dette, det er helt klart utfordringer i nord. De etterlyser et rammeverk og en global CO2-pris, det ønsker jeg og. Det er et av de viktigste målene for regjeringen, forteller Hjørnegård.

For de russiske representantene var også en visumfri hverdag svært viktig, dette er likevel ikke noe Hjørnegård tror blir avgjørende for samarbeid.

– Jeg tror ikke det er noen forutsetning, men det er også et spørsmål som må behandles av Utenriksdepartementet, avslutter Hjørnegård.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger