Vil stoppe Hoop-boring

Publisert 20. mai 2014

Greenpeace har klaget Apollo-boring inn for Miljøverndepartementet, ber om at klagen får oppsettende virkning, og har sendt skip til området.

Miljøorganisasjonen, som ifølge egen hjemmeside har representanter underveis til Bjørnøya i skipet Esperanza, mener det burde være en lett sak for Klima og miljøvernminister Tine Sundtoft å si nei til boringen, ” for hun har støtte I samarbeidserklæringen hvor det tydelig står at alle de fire partiene I avtalen støtter opp om at vi ikke skal drive med oljeboring ved iskanten. Statoils letebrønn er kun 23 kilometer fra hvor Norsk Polarinstitutt definerer starten på iskantsonen.”

I klagen hevder Greenpeace at ”utslippstillatelsen er gitt i strid med gjeldende politikk og retningslinjer. Dette skyldes særlig nærhet til Bjørnøya Naturreservat (drivtid kun 7 dager, overraskende kort tid som ikke var inkludert i behandlingen av åpning eller konsesjonstildeling), og at det nå foreligger en langt mer presis og relevante definisjonen av iskanten, gitt av Polarinstituttet i sin uttalelse av 4. april, som verken Statoil eller Miljødirektoratet har lagt til grunn i sine vurderinger.”

Greenpeace vil nå at boreplanene vurderes på nytt basert på kart og oljedriftsmodell som viser drivtid til iskant iht. Polarinstituttets definisjon. De mener også at den korte drivtiden til Bjørnøya Naturreservat fra Apollo/Hoop-området ”er en risiko som ble aldri ble kvantifisert i Forvaltningsplans- eller åpningsprosessene som lå til grunn for åpning av området for lisensiering. Funnet må dermed anses som ny kunnskap knyttet til lisensen,” og legger til at ”det er tegn som tyder på sannsynlighet og tendens til oljedrift i retning Bjørnøya er et vår/sommerfenomen i større grad enn vinterfenomen.” Organisasjonen ber derfor om at Statoil presenterer kart og oljedriftsmodell for mai og juni, og at Miljøverndepartementet gjennomfører en helhetlig vurdering av boreplanene på lisensen i lys av den nye kunnskapen om oljedrift i området.

Videre mener Greenpeace at resultat av oljevernøvelser i området ikke er kjent og mener de dermed ikke har vist tilstrekkelig effektivitet. Derfor vil organisasjonen nå være observatør når Statoil skal trene oljevern i strandsonen på Bjørnøya i mai, ber om at departementet legger til rette for dette, og forteller at de vil ha eget skip i området fra ca. 20. mai.

I fjor klatret representanter fra Greenpeace opp på ”West Hercules” da riggen lå ved verft i Ølen før boringen i Barentshavet.”

Planlagt oppstart i mai
Apollo-brønnen skal bores av «Transocean Spitsbergen,» og planlagt oppstart er satt til mai 2014. Brønnen ligger i lisens 615 i Hoop -området i Barentshavet. Brønnen er lokalisert 300 km nord-nordvest for Knivskjelodden i Nordkapp kommune, 175 km sørøst for Bjørnøya og om lag 50 km nord for PL 537 ( Wisting -brønnene). Vanndypet på lokasjonen er ca 440 meter, og brønnen skal bores med BOP-en plassert på havbunnen. Det vil først bli boret et pilothull ned til settedyp for 17 1⁄2″ seksjonen.

Primært formål med letebrønn 7125/4-3 er å påvise hydrokarboner i Stø, Nordmela og Tubåen formasjonene, som er av jura alder. Reservoartrykket estimeres til å ligge rundt 92 bar, og reservoartemperaturen ca 26 °C. Forventet oljetype på Apollo er Goliat Realgrunn. Varigheten av operasjonen er estimert til 31 døgn, inkludert permanent plugging.

Statoil er operatør i PL 615 med 35 prosent eierandel, med ConocoPhillips (25 prosent), OMV (20 prosent) og Petoro (20 prosent) som partnere.

Operatøren ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Miljøvernepartementet.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger