Publisert 18. september 2008

Senterpartiet mener det er på sin plass å innføre straffetoll mot land som stiller seg utenfor framtidige klimaavtaler, og Sosialistisk Venstreparti mener ideen er god. Men Arbeiderpartiet har liten sans for påfunnet.

NTB

Det er i Sps utkast til nytt program at forslaget presenteres. Sp vil gjøre det smertefullt å stå utenfor klimaavtaler. Partiet foreslår at en ordning med straffetoll bør gjelde for land som ikke blir med på en forpliktende klimaavtale når Kyotoavtalen skal videreføres med nye forhandlinger i København neste år.

Partiets miljøpolitiske talsmann Erling Sande åpner imidlertid for at Norge bør vurdere å innføre straffetoll på egen hånd, selv om det ikke blir en del av en ny klimaavtale.

– Noe av det viktigste med en ny avtale blir å unngå at en rekke land står på utsiden, og kan lokke til seg forurensende næring utenfor klimakvotesystemet. Derfor har vi foreslått å drøfte om en kan innføre sanksjoner mot de landene som velger å stå utenfor, sier Sande til Nationen.

Han får applaus fra Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. Haltbrekken foreslå i forrige uke å bruke oljefondet og straffetoll som aktive virkemidler mot land som ikke gjør nok for å få ned utslippene.

SV-politiker Inga Marte Thorkildsen synes også at Sps forslag er spennende. Men forslaget faller ikke i like god jord hos regjeringspartneren Ap.

Aps miljøpolitiske talsmann Tore Nordtun tror ikke straffetoll er et egnet virkemiddel, og han mener en slik løsning dessuten vil bli komplisert og byråkratisk. Han sier dessuten at oljefondets miljøkrav via aktivt eierskap er et eksempel på en bedre løsning.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger