Publisert 26. juni 2006

Ledende republikanere vil straffeforfølge The New York Times etter avsløringen om at USAs myndigheter overvåker pengeoverføringer verden over. President George W. Bush er opprørt.

NTB

Både Bush og kongressrepresentanten Peter King, som er formann i Homeland Security-komiteen i Representantenes hus, kaller avisens avsløring «skammelig». Bush framholdt mandag at Kongressen var orientert om saken og at alt som ble gjort, var i henhold til loven.

– The New York Times setter sin egen arrogante, elitistiske, venstreorienterte dagsorden foran det amerikanske folks interesser, tordnet King i et intervju med Fox News søndag. – Jeg ber derfor riksadvokaten om å innlede etterforskning og reise tiltale mot avisen, dens journalister, redaktørene som arbeidet med dette og avisens utgiver, sa Peter King.

– Hjelper terroristene
Flere av president Bushs nære medarbeidere, blant dem visepresident Dick Cheney, har sluttet seg til kritikken mot The New York Times, men har ikke tatt til orde for å straffeforfølge storavisen.
– Disse avsløringene handler om kildene og metodene som brukes. Det kan bare hjelpe terroristene, og det kan bare gjøre vår jobb vanskeligere. Det er en stor skuffelse, og det er beklagelig. Vi forsøkte å fraråde folk å trykke denne historien, sa handelsminister John Snow før helgen.

– Vi er i krig
Det hvite hus ønsket søndag ikke å kommentere utspillet fra Peter King, som mener at The New York Times trolig har brutt sikkerhetsloven som ble vedtatt etter terrorangrepene 11. september 2001.

At avisen i desember avslørte hvordan Bush-administrasjonen i all hemmelighet hadde drevet omfattende telefonavlytting av amerikanske statsborgere, gjør ikke King mindre rasende.
– Det er på høy tid at både det amerikanske folk og The New York Times innser at vi er i krig, og at det ikke er opp til dem selv å avgjøre hva som skal offentliggjøres, sier King.

Sterkt press
The New York Times bekrefter å ha opplevd sterkt press fra Det hvite hus, men forsvarer sin beslutning om å avsløre både telefonavlyttingen og den hemmelige overvåkingen av pengeoverføringer verden over.

– Vi tror at det har vært i offentlighetens interesse at The Times og andre i pressen har rapportert sannferdig om disse programmene slik at offentligheten kan gjøre seg opp en mening om dem, sier redaktør Bill Keller.

Ifølge The New York Times er det etterretningsorganisasjonen CIA og tjenestemenn i det amerikanske finansdepartementet som har stått for overvåkingen av pengeoverføringer.

Norsk deltakelse
Overvåkingen har vært basert på data fra Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), et internasjonalt samarbeidsorgan som benyttes av 7.800 finansinstitusjoner i 200 land, blant dem Norge.

Banksjef Finn Otto Hansen i DnB NOR er en av de 25 styremedlemmene i SWIFT som i sin tid godkjente å gi CIA innsyn i transaksjonene, skrev Bergens Tidende i helgen.

Hansen vil ikke kommentere dette, men henviser til SWIFTs hovedkontor.

SWIFT opplyser i en pressemelding at de mottok en stevning fra amerikanske myndigheter, og at de forhandlet med USA om omfanget og om hvordan dataene skulle brukes.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger