Publisert 4. februar 2000

Regjeringen vil sende gassen fra Barentshavet sørover og inn i det eksisterende rørledningsnettet, men flagger ambisjoner for industriell bruk av gassen i nord.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre flagget igår at regjeringen ser for seg store muligheter for Barentshavet som framtidig gassleverandør til Europa, men vil sende gassen sørover i rør.

– Et avgjørende forhold blir transportrutene, som nå utredes av Gassco. LNG-transporten er i gang fra Hammerfest. Men la oss våge å tenke tanken på forlengelse av det eksisterende rørnettet helt til Barentshavet. Om det gjøres funn av betydning, om utbygging vil være lønnsom, så vil Norge forlenge sin posisjon som nøkkelleverandør av gass til Europa, sa utenriksministeren da han innledet på LOs nordområdekonferanse i Bodø onsdag 24. august.

Han framholdt de store mulighetene som lå i de nye funnene, og ikke minst i de nye områdene.
– Delelinjen med Russland er en utenrikspolitisk merkestein. Men den rydder også veien for letevirksomhet med store perspektiver for mange næringer og arbeidsplasser i nord, sa Støre, før han med sin uttalelse om forlengelse av rørledningsnettet satte en støkk i dem som ønsker at mest mulig av gassen skal foredles- og skape verdier i regionen.

Ti prosent til industrielle formål
– Utviklingen av Barentshavet som en ny europeisk gassregion åpner store perspektiver for økonomisk og industriell utvikling i nord. Løfter vi blikket og utnytter mulighetene kan vi stå foran en ny industriepoke med stor betydning for velferd, utvikling og sysselsetting i nord, sa Støre

– Ny kunnskap om bruk av gass i industriell virksomhet kan gjøre gassen til et unikt råstoff for industrien i nord, tett på gasstransporten, sa Støre, og la til at man så for seg at så mye som ti prosent av gassen skal utnyttes til industrielle formål i Nord-Norge.

– Dette har spennende perspektiver for industri, sysselsetting og utvikling i nord. Men en slik utvikling har også åpenbare utenrikspolitiske perspektiver, både for vår posisjon som energileverandør til europeiske partnere, men også for samarbeidet med Russland, sa Støre.

– En slik satsing må være lønnsom, og den må ta hensyn til strenge miljøkrav og våre klimaforpliktelser. Men vi må sammen se perspektivene som åpner seg og utrede hva de vil kreve av oss for å utnytte dem til lønnsomhet for hele samfunnet. Til den historiefortellingen trenger vi aktiv deltakelse av norsk fagbevegelse, sa Støre.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger