Publisert 4. februar 2000

Etter å ha eksportert 20 prosent mindre gass til Europa i fjor satser nå russerne i Gazprom på å ta tilbake markedsandeler fra nabolandet i nordvest.

VIL HA MER AV KAKA: Russiske Gasprom vil
eksportere mer gass til Europa.
Foto: Wintershall/Gasprom

Mens Norge økte sin gassproduksjon med fire prosent og markedsandelen med tre prosent, måtte Russland se stadig flere som luktet på norsk gass i året som gikk, skriver den russiske avisen Vedomosti.

Ifølge avisen falt Gazproms eksport av gass til Europa med over 20 prosent i løpet av ni måneder i 2009. Det russiske selskapet har lenge hatt en markedsandel på omkring 26 prosent av det europeiske gassmarkedet (OECD-landene), men nå har andelen sunket til under 25 prosent. For Norge derimot økte markedsandelen fra 15 til 18 prosent.

Vil ha 27 prosent

Problemer og utfordringer i forbindelse med gasseksport til Ukraina, og ikke minst finanskrisen, står frem som hovedårsaker til Russlands krympende kakestykke. Nå vil Gazprom øke eksporten, og satser på å kunne oppnå en markedsandel på hele 27 prosent i OECD-landene.

Den norske gasseksporten er nå på et toppnivå, og Bente Nyland i Oljedirektoratet fortalte under presentasjonen av det norske sokkelåret i midten av januar at det er forventet en liten økning i norsk gasseksport i tiden fremover. Prognosene melder om en jevn økning av gassproduksjon, mens oljeproduksjonen vil falle. Hos Gazprom er de derimot svært optimistiske, og forventer å kunne eksportere 160 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) i året. Til sammenligning var norsk gassalg i 2009 103 milliarder Sm3.

Norge er sammen med Algerie, Qatar og Russland de største eksportørene av gass til Europa.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger