Publisert 29. februar 2008

Ny ekteskapslov, nytt barneombud og krav om lengre foreldrepermisjon er bare noe av det som venter Anniken Huitfeldt (Ap) som ny barne- og likestillingsminister.,NTB

– I Soria Moria står det at vi har som mål å utvide fødselspermisjonen, og vi vil gjøre alt vi kan for å få til dette, sier Huitfeldt (38) til NTB.

Allerede før hun tok over som barneminister ble hun møtt krav om dette:

– Det er viktig å legge til rette for at fedre kan være mer i lag med barna sine. Da blir det nødvendig å utvide foreldrepermisjonen, sa styreleder Mildrid Søbstad i Aps kvinnenettverk, som Anniken Huitfeldt selv leder, til NTB fredag morgen.

Søbstad er i likhet med Huitfeldt negativ til en tredeling av dagens permisjon. Løsningen kan dermed bli en utvidelse av dagens permisjon, altså barselpermisjon til mor, kombinert med mer fri til far.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er også åpen for å gjøre permisjonen lengre.

– Vi har utvidet foreldrepermisjonen allerede og innført foreldrepermisjon for selvstendig næringsdrivende, så får vi se i budsjettet for 2009 når vi tar nye skritt, sier han til NTB.

Store saker
Det er en rekke store saker som venter den nye statsråden. Ny ekteskapslov skal oversendes Stortinget, en ny antidiskrimineringslov skal utmeisles og et nytt barneombud skal utnevnes.
Redd Barna, en organisasjon Anniken Huitfeldt kjenner godt fra sine seks år som styremedlem, ber henne avstå fra å utnevne et nytt barneombud.

– Det blir feil av hensyn til uavhengigheten om barneministerens kontor skal utpeke Barneombudet. Vi vil ha en annen prosess, sier leder Gro Brækken i Redd Barna til NTB. Hun ser for seg at dagens ombud Reidar Hjermann kan fortsette inntil en ny ansettelsesprosess er vedtatt. Men den nybakte ministeren ville ikke røpe sine tanker rundt spørsmålet.

– Jeg skal sette meg grundig inn i saken, og lese alle papirer. Så får vi se, sier hun.

– Veldig glad
Anniken Huitfeldt var den aller største favoritten til å ta over som barne- og likestillingsminister etter Manuela Ramin-Osmundsen. Og Huitfeldt var aldri i tvil om hun skulle si ja da Stoltenberg spurte.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg har brent for likestilling bestandig, jeg ønsker at unger skal få det bedre i Norge og er opptatt av kampen mot diskriminering, enten det handler om funksjonshemmede, homofile eller etniske minoriteter, sier hun til NTB.

– Ikke konservativ
Anniken Huitfeldt fikk godord fra alle leire da det ble kjent at hun tar over spakene i Barne- og likestillingsdepartementet. Selv Høyre og KrF er fornøyd.

– Hun er ikke akkurat en som har gått i strupen på KrF, sier May-Helen Molvær Grimstad (KrF), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Til tross for den borgerlige rosen, avviser Huitfeldt at hun er konservativ i barne- og familiespørsmål.

– Jeg er ikke det. Jeg er veldig for kjønnskvotering i motsetning til Høyre, så vi kommer nok til å ha en rekke fighter.

– Skarp hjerne
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil heller ikke gå med på at fredagens utnevnelse er så trygg at den grenser til det kjedelige.

– Nei, Anniken Huitfeldt er en spennende kvinne med stort engasjement for barne- og likestillingssaker og lang politisk erfaring. I tillegg til et glødende hjerte har hun en skarp hjerne, sier Stoltenberg.

Han vil ikke gå med på at han helst ville være utnevnelsen foruten.

– Nei, det blir helt feil å si det på en dag som denne. Jeg er jo lei meg for at det kom en situasjon der Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av, men samtidig er jeg veldig glad for at Anniken Huitfeldt svarte ja og tar over, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger