Publisert 4. februar 2000

Utvinning av ukonvensjonell gass har blitt mer fornuftig synes den russiske delen av BP, TNK-BP. Nå vil de utvinne i de gamle sovjetrepublikkene i øst-Europa.

– Det kan bli en «game changer» med global innflytelse, sier direktør i TNK-BP til Bloomberg.

Den stadige jakten på skifergass har etter hvert begynt å prege energibildet, og at USA kan være selvforsynt av gass innen kort tid har sakte men sikkert blitt en realitet. Oljeselskapene har stort sett på utvinning av skifergass i nettopp USA, men nå ser de mot Europa, og land som tradisjonelt ikke har noen tradisjon eller erfaring med utvinning av hydrokarboner.

– Vi ser på de postsovjetiske republikkene, hvor vi kan bidra med teknologi som vi har eller BP har for å utvinne skifergass. Ukraina og andre østeuropeiske land er mulige områder, og selskapet holder nå på med geologiske undersøkelser, forteller Schrader.

TNK-BPs produksjon av gass er betydelig mindre enn dets oljeproduksjon, dette er mye på grunn av at Gazprom kontrollerer tilgangen til gassrørene i Russland. Det var de høye prisene på gass som nå har gjort både USA og det russiske selskapet sultne på nye områder for utvinning. Dagens lave priser kan derimot gjøre utvinning vanskelig om ikke teknologien er på plass.

Det mye omdiskuterte Shtokman-feltet i Barentshavet er foreløpig satt på vent som følge av lave gasspriser og nødvendige høye investeringer. økt tilbud av gass fra skifer kan resultere i endrede ruter for energieksport og -import i verden, noe som gjør nye utbygginger i kostbare områder vanskelig.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger