Publisert 6. april 2006

Den høye arbeidsledigheten blant unge i Frankrike er «skandaløs», sier statsminister Dominique de Villepin, som ber demonstranter være fleksible.

NTB

Statsminister Villepin er under hardt press som følge av de massive demonstrasjonene mot den nye arbeidskontrakten for unge under 26 år. På sin månedlige pressekonferanse torsdag forsvarte han kontrakten som et middel til å få flere unge i arbeid.
– Er det normalt i et land som Frankrike at 23 prosent av de unge går arbeidsledige? At arbeidsledigheten i enkelte strøk er så høy som 50-60 prosent? Og så skal vi ikke snakke om det!
– Status quo i Frankrike er helt skandaløst, utbrøt Villepin.
Han ba fagbevegelsen og student- og elevorganisasjonene innrømme at «fleksibilitet er et nødvendig middel for å gi alle arbeid».

Den omstridte arbeidskontrakten for unge har nettopp som mål å gi arbeidsgiverne større fleksibilitet. Ved å svekke de unges stillingsvern mener regjeringen at arbeidsgiverne vil ansette flere og dermed bidra til at arbeidsledigheten synker.

Virkelighetsfjern
Generalsekretær Jean-Claude Mailly i fagorganisasjonen Force Ouvrière (FO) mener Villepin har mistet kontakten med virkeligheten.
– Stilt overfor denne krisen, velger statsministeren igjen å forsvare arbeidskontrakten, selv om det ikke er mulig å løse noe uten at man meget raskt gir denne kontrakten et nådestøt, sa Mailly.

Statsminister Villepins budskap var likevel ikke entydig. Samtidig som han forsvarte sine forsøk på å komme arbeidsledigheten til livs, sa han seg villig til dialog med demonstrantene.
– Første prioritet er å roe ned situasjonen. Det er på tide å komme seg ut av denne krisen for å gjenopprette ro og samhold i landet, sa Villepin.
– Vi har åpnet en periode med dialog uten forutinntatte meninger og tabuer. Vi må la denne dialogen gå sin gang, fortsatte han, og la til at han er «pragmatisk» og beredt til å lytte til og studere alle forslag som blir lagt på bordet.

Jack Lang, som er en av Sosialistpartiets profilerte politikere og parlamentarikere, mener Villepin lytter mest til seg selv.
– Han er beruset av sine egne ord, sa Lang om Villepin, som ynder å dyrke den poetiske siden av det franske språket.

Avviser rykter om avgang
Rykter om at Villepin vurderer å gå av som statsminister på grunn av motstanden han nå møter, har versert i franske medier og politiske kretser i flere dager. Villepin avviste dette torsdag som «ren spekulasjon og fantasi».
– Jeg vil føre sysselsettingskampen til ende, i tråd med det oppdraget presidenten har gitt meg, fastslo Villepin.

Franske studenter skapte torsdag igjen forsinkelser og kaos i vei- og togtrafikken flere steder i landet i protest mot arbeidskontrakten for unge. Flere hundre demonstranter forsøkte blant annet å hindre adgangen til Orly-flyplassen sør for Paris.

Inne i hovedstaden gikk studenter til aksjon ved de to store jernbanestasjonene Gare de l’Est og Gare du Nord.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger