Publisert 4. februar 2000

En rekke internasjonale aktører, god kunnskap om vindkraft og en dæsj petroleumsvirksomhet. Hva blir det? Power Cluster.

VINDMøLLEBYGGING:Deltakerne måtte også
bygge sine egne vindmøller som en del av
prosjektsamlingen.
(Foto: MAIKEN REE)

Power Cluster bygger på et allerede veletablert, internasjonalt samarbeid rundt offshore vindkraft. Første runden av prosjektet het POWER (Pushing Offshore Wind Energy Regions), og har nå blitt Power Cluster; et EU-prosjekt som skal utvikle en sterk offshore vindindustri i Nordsjø-regionen. Hver prosjektfase har en varighet på tre år, og på tirsdag ble fase to av prosjektet åpnet i Stavanger.

Tok selv initiativ
Sjef for økonomisk utvikling i Stavangerregionen Næringsutvikling og arrangør for Power Cluster-møtet i Stavanger, Birger Haraldseid, var selv initiativtaker til å holde møtet i Stavanger i denne anledning.

– Jeg inviterte alle aktørene til Stavanger, da vi er nye til prosjektet og i tillegg ville jeg jo gjerne vise dem byen vår, som nå har Kulturbystatus for 2008, smiler Birger Haraldseid til Oilinfo Weekend. Haraldseid forklarer at det allerede er bestemt at møtene skal rullere mellom de involverte regionene en gang hvert halvår.

Hovedaktiviteten i Power Cluster består i å knytte nettverk på tvers av landegrensene innen offshore vindkraft-industrien, og skal resultere i kunnskapsoverføring og en høyere kompetanse innen fagfeltet. En del av arbeidet består også i å informere folk flest om vindkraft og potensialet det utgjør.

I startgropen
Prosjektet er fortsatt i startgropen, og rollefordelingen mellom de ulike landene og aktørene er på diskusjonsstadiet. Gruppen er ledet av det tyske økonomiske utviklingsselskapet BIS, sammen med 17 andre tyske aktører. Storbritannia, Danmark, Nederland, Norge og Sverige er også representert i POWER Cluster, og Norge var i denne anledning representert av Stavangerregionen Næringsutvikling med innslag fra Karmøy Kommune, Enova og Lyse Energi.

ENOVA: Kjell Olav SKjølsvik fra Enova snakket om
Norges vindkraftpotensiale. (Foto: MAIKEN REE)

Haraldseid forklarer om inndelingen av arbeid i såkalte arbeidspakker, hvor det er fire totalt og den fjerde involverer næringslivet og dets aktører. Power Cluster har sitt hjerte i businessområdet, og industriinvolvering er essensielt for å møte de overordende prosjektmålene. å lære fra olje- og gassindustrien er et viktig mål med prosjektet, heter det i prosjektplanen.

– Vi regner med at Lyse, Universitetet i Stavanger (UiS) og miljøene rundt universitetet ønsker å være en del av dette prosjektet. Rosenberg vil også sannsynligvis få en rolle, men vi er fortsatt i en tidlig fase og veien blir litt til mens man går, forklarer Haraldseid til Oilinfo Weekend.

Med andre ord skal kunnskapen som kommer frem av prosjektet bli spredd til norske aktører og omvendt.

Norge best offshore
– Norge har den beste kompetansen i Europa på offshorevirksomhet. Men vi trenger mer kunnskap om vindenergi fra land som Tyskland og UK, som har vært i dette segmentet en stund. Litt av tanken bak dette prosjektet er å utnytte kompetansen i petroleumsindustrien og knytte dette opp mot vindkraft. Spesielt når vi beveger oss på dypt vann er det nyttig med petroleumsindustriens erfaring innen prosjektledelse, overflatebehandling, mekanikk, kraftoverføring, hydraulikk og så videre, sier Haraldseid til Oilinfo Weekend.

Et selskap som har stor kunnskap innenfor forankring på dypt vann, og en potensiell samarbeidspartner til Power Cluster-prosjektet, er Subsea 7.

Tror på samarbeid
– Vi har troen på dette med erfaringsoverføring, og vi må bruke kunnskap om vindturbiner på land for å komme frem til den rette kunnskapen for offshorebruk, sier Terje Clausen, foretningsutvikler i Subsea 7, til Oilinfo Weekend.

ARRANGøREN: Birger Haraldseid ønsker å skape
nettverk innen offshore vindenergi ved å
delta i Power Cluster. (Foto:
MAGNUS VåGEN BIRKENES)

– Ingen har vært i dette fagområdet tidligere, og for å få til teknologien må vi samarbeide med ulike aktører, fortsetter Clausen.

Clausen tror et fagforum som Power Cluster kan ha konstruktive effekter for de norske næringslivsaktørene.

– Med myndighetsrelaterte folk på banen samt oss i industrien, kan det hjelpe på å sette ting i gang. Det er ikke bare å kaste seg ut og begynne med bygging av offshore vindmøller, sier Clausen. Han håper at Stavangerregionen Næringsutvikling kan bane vei for utviklingen av offshore vindkraft.

Kom og bli med
For Stavangerregionen vil Power Cluster tilsynelatende gi næringslivet et løft. Likevel er planen for involvering av resten av landet foreløpig unevnte.

– Stavangerregionen skal ha alle forutsetninger for å være med på vindkraftsatsningen. Hvis noen har det er det oss. Og for øvrig inviterer vi også resten av Norge til å bli med på dette prosjektet hvis de er interessert. Det er litt av poenget, avslutter Haraldseid.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger