Publisert 4. februar 2000

om industrien ikke får støtte.

UENIG: Jens Peter Blomquist sa seg uenig med
utspillet om at offshore vindkraft ikke er konkurr-
ansedyktig. (foto:MAIKEN REE)

Torsdag arrangerte NPF et seminar om offshore vindkraft, hvor ulike aktører kom med sine innspill om den fornybare energikilden. Rådgiver i EC Group, Jørgen Bjørndalen, frarådet Norge mot å satse sine skattepenger på subsidier til offshore vindkraft. Det vekket følelser hos Jens Peter Blomquist i offshore vindmølleselskapet Sway.

– Du har en del bomskudd når du fraråder mot dette, sa Blomquist til rådgiveren.

Blomquist ser seg enig i at norske strømpriser ikke er gunstige nok til at Norge skal bygge ut store offshore vindparker. Men Sway mener de har mye å tilføye i et globalt perspektiv.

– Vi har blant annet god dialog med USA, hvor det på østkysten finnes svært gunstige havbunnsforhold for offshore vindmøller. Vi ser også store potensialer i Korea og Japan, sa Blomquist under sitt innlegg på seminaret.

Ender opp i utlandet
Finansdirektør Michal Forland i Sway ser faren for at teknologiutviklingen innen offshore vindkraft ender opp utenfor Norges grenser.

– I første omgang er det best muligheter for offshore vindmøller i land som har høyere subsidier og strømpriser, som Spania, Italia og andre EU-land. EU-landene har innsett at de må gjøre et midlertidlig subsidieløft for å få offshore vind til å bli konkurransedyktig. Subsidiene er tidsbegrenset og skal sikre ytterligere teknologiutvikling frem mot en subsidiefri industri om 8- 12 år, sier Forland til Oilinfo Weekend.

– Betyr det at Norge kommer til å ende opp som tapere dersom vi ikke legger til rette for offshore vindkraft på vår egen sokkel?

– Det vil jeg være forsiktig med å uttale meg om, men vi merker lav interesser blant fagforeninger og politikere. Jeg tror det er viktig å huske på at oljen også kostet noen kroner å investere i, og staten foretok et par løft for å få i gang oljeindustrien. Man må jo lære å krype før man kan gå, sier Forland.

Les også: Offshore vindkraft konkurransedyktig

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger