Publisert 3. november 2006

Mens Norge går mot en storstilt satsing på vindkraft, har vindmøllepionéren Danmark mistet farten., Av: Øyvind Midttun

Danmark har gått i stå som internasjonalt foregangsland på vindmølleområdet skriver det danske magasinet Ingeniøren. I de siste tre årene er det i følge danske Energistyrelsen kun bygget møller med en kapasitet på cirka 20 MW, noe som er det laveste nivå siden 1980-tallet.

I Norge er det for tiden 108 nye vindkraftverk på trappene, fordelt på 38 ubehandlede konsesjonssøknader og 70 meldinger om igangsatt planlegging. I følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har de 108 anleggene til sammen en installert effekt på 14000 MW. Med en gangtid på 3000 timer i året vil det gi en årsproduksjon på 42 TWh, eller nok til å dekke strømbehovet for to millioner husstander

At Danmarks rolle som vindkraftpionér nå ser ut til å falme forklares blant annet med lav pris for vindmøllestrøm. En ordning som skulle sørge for at gamle, effektsvake vindmøller ble byttet ut med nye anlegg på til sammen 350 MW har heller ikke kommet skikkelig i gang, grunnet mangel på godkjent utbyggingsareal.

Som i Norge bremses mange vindmølleprosjekter i Danmark av nabostrid.

– Man burde få til en langsiktig, landsdekkende plan for hvor mange møller vi vil ha og hvor de skal stå – og sikre en pris for strøm fra vindmøllene som reelt avspeiler at vindmøller ikke forårsaker sykdommer for milliardbeløp, slik som tilfellet er for kullkraft, sier direktør Asbjørn Bjerre i interesseorganisasjonen Danmarks vindmølleforening til Ingeniøren.

Det vil gå flere år før Danmark igjen girer opp vindkraftutbyggingen. I 2009 og 2010 skal to nye havmølleparker på til sammen 400 MW stå klar.

I 2005 stod vindkraft for 18,5 prosent av Danmarks energiforsyning, med en årsproduksjon på 6,6 GWh. I Norge har Stortinget vedtatt en målsetting om at vindkraftanlegg innen 2010 skal produsere tre TWh per år. Årsproduksjonen i 2005 var i overkant av 0,5 TWh.

I et normalår er den samlede kraftproduksjonen i Norge beregnet til vel 121 TWh.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger