Publisert 4. februar 2000

Stavangerbaserte Reelwell er plukket ut blant vinnerne til prisen OTC Spotlight on new Technology. Men det lille selskapet har erfaring med å motta den prestisjetunge prisen.

FåR PRIS IGJEN: Markedssjef Ove Hole i Reelwell
er glad for å kunne ta imot enda en OTC
Spotlight on new Technology award.
(Foto: REELWELL)
TO LEDERE: Hemmeligheten bak prosjektet
er den doble borestrengen. (Ill.: REELWELL)

Reelwell fikk i fjor prisen for sin Reelwell Drilling Method, som er et konsept med dobbel borestreng for blant annet å lettere holde kontrollen på trykket i brønnen. I år får selskapet prisen for sin telemetriløsning, som gjør det mulig med toveis høyhastighets datakommunikasjon til verktøy nede i brønnen.

Slipper mud
– Vi bruker den doble borestrengen som kraft- og signalkabel, og slik kan vi levere strøm fra overflaten til nedihullsutstyr. Det betyr at man slipper å bruke mud pulse-telemetri, forteller Ove Hole, markedssjef i Reelwell, til Oilinfo.

Mud pulse-telemetri baserer seg på kommunikasjon gjennom borevæsken som brukes i brønnen, men det krever at det er sirkulasjon i borevæsken. I enkelte tilfeller brukes det også gass som borevæske, og da fungerer i utgangspunktet ikke mudpulse. Det gjør derimot Reelwells telemetriløsning. årsaken er den doble borestrengen, der hver del litt enkelt fortalt er en egen leder. Det gjør at løsningen ikke bare kan brukes til kommunikasjon ned i brønnen.

– På sikt kan vi kanskje overføre så mye som 100 kilowatt, og da er det så mye kraft vi snakker om at en faktisk kan ha elektriske motorer nede i brønnen, eller drive ventiler i borestrengen. Vi får også unike muligheter i forhold til sirkulering av væske, sier Hole til Oilinfo.

Flere norske
Prisen deles ut i forbindelse med OTC-konferansen i Houston hvert år, og opptil 15 kandidater blir valgt til å motta prisen hver gang. I fjor ble 14 funnet verdige en tildeling, mens i år ser det ut til at 13 selskaper får hedersbetegnelsen. I tillegg til Reelwell har også FMC Technologies og TS Group fått beskjed om at de vil motta en statuett på vårens messe.

Hole forteller at selskapet jobber med kommersialiseringen av fjorårets prisvinnende teknologi, og regner med å få signert de første kontraktene på bruk av teknologien snart.

– Vi er i sluttforhandlinger på de første kommersielle jobbene nå, og regner med at teknologien vil være i bruk rett over sommeren, sier Hole, som ikke vil kommentere hvor teknologien skal tas i bruk, men at det i første omgang er snakk om implementering på land.

– Ved å ha første oppdrag på en landbrønn får vi en litt myk start, kommenterer Hole.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger