Publisert 2. februar 2006

En metallplate som løsnet fra fakkeldunken i rørsystemet til fakkeltårnet er årsaken til gasslekkasjen på Visund-plattformen i Nordsjøen 19. januar, skriver Statoil på sin nettside.

Selv om Statoils interne gransking ikke er avsluttet, kan det konkluderes med at dette er den direkte årsaken til hendelsen. Den interne rapporten skal etter planen foreligge i slutten av februar.

Den foreløpige konklusjonen er at metallplaten ble deformert etter at den ble utsatt for aerodynamiske krefter når gassen strømmet gjennom. Metallplaten løsnet og gikk videre med gasstrømmen inn i fakkelrøret. Dette rørsystemet ble ødelagt da metallplaten møtte en 90 graders vinkel, og det oppstod et hull med en diameter på rundt 50 centimeter, skriver Statoil.

Sju andre operatørselskaper på norsk sokkel er i gang med å kartlegge om deres anlegg har samme tekniske løsning som Visund-plattformen. Operatørene skal informere Petroleumstilsynet om resultatet av gjennomgangen innen 3. februar.

Produksjonen på Visund vil trolig ikke starte opp i første kvartal 2006. Totalt bortfall av produksjonen fra Visund er om lag 35.000 fat olje og rundt 5 millioner kubikkmeter eksportgass per dag.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger