Publisert 20. november 2007

Vladimir Putin kan stille opp ved presidentvalget i mars neste år. Han må bare passe på å gå av så tidlig at han omgår forbudet mot tre påfølgende presidentperioder.

NTB

Putin besøkte Hydro-stand i St. Petersburg
i juni 2006. Foto: Hydro

Ifølge en lobbyist som står Kreml nær er dette en av mulighetene som nå granskes med lupe. Putin selv har sagt at han ikke vil stille som kandidat til en tredje periode, men personer i kretsen rundt presidenten ser nå nærmere på alle smutthull som finnes for å omgå grunnloven.

Putin har sittet to perioder som president, og er dermed utelukket som presidentkandidat. Men nå kommer altså forslaget om at han kan trekke seg som president allerede denne måneden og la statsminister Viktor Zubkov fungere som president fram til valget i mars.

Aktive lobbyister
Da vil Putin stå fritt til å stille som kandidat fordi det da ikke blir snakk om en tredje påfølgende periode. Grunnloven er klar: En og samme person kan ikke sitte som president i mer enn to påfølgende perioder.

– Det er fullt mulig for Putin å stille som kandidat ved presidentvalget i mars neste år, og det er ikke nødvendig å endre grunnloven, for smutthullene er mange, sier Aleksandr Sjokhin som leder Russlands største forretningslobby.

Spørsmålet om hva Putin vil gjøre i fremtiden opptar ikke bare mange russere, men også utenlandske investorer og analytikere. Putin har sørget for at det ikke er noen klar kronprins til å ta over, noe enkelte finner beklagelig. Vestlige politikere har lært å kjenne Putin som en mann de kan gjøre forretninger med.

Mange skisser
De mange skissene til «løsning på presidentproblemet» i Russland drøftes nå åpent i Kreml. Tidligere har det vært antydet at Putin vil gå av og la en ny president overta for så å komme tilbake ved presidentvalget i 2012 – eller tidligere hvis den nye presidenten velger å ikke fullføre perioden.

I den senere tid er andre muligheter luftet. En av dem går ut på at Putin og hans statsbærende parti Det forente Russland vil sikre seg så stort flertall i dumavalget at grunnloven kan endres for å gi statsministeren mer makt på bekostning av presidenten. Den nye statsministeren vil da selvsagt hete Vladimir Putin.

Men opplegget som Sjokhin skisserer åpner for at Putin kan komme tilbake som president etter bare noen uker som privatperson. Grunnen er uklarhetene i den russiske valgloven.

Loven slår fast at en president som går av før tiden, ikke kan stille som kandidat «ved et ekstraordinært valg som må holdes for å utpeke etterkommeren når en sittende president velger å gå før perioden var over».

Aktuelt smutthull
Her ligger smutthullet til Sjokhin: Det står ingenting i valgloven som begrenser en presidents mulighet til å stille ved et ordinært valg. Valget i mars neste år er ordinært presidentvalg.
Hvis Putin velger å tre tilbake etter at datoen for presidentvalget neste år er kunngjort, kan han uten problemer stille som kandidat. Kunngjøringen om presidentvalget er ventet mandag 26. november.

Det arbeides nå iherdig for å sikre Putin en tredje periode som president. Og blant en rekke mulige løsninger, er det Sjokhins smutthull som ser ut til å få størst oppslutning.
– Men Putin har ikke tatt sin endelige beslutning. Det som nå gjøres for å sikre ham en tredje periode i presidentkontorene er ikke Putins verk, men det drives fram av hans nære krets, sier en sentral kilde i Kreml.

Se også: Putin vil beholde makten i Russland (Petro&industri)

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger