Publisert 4. februar 2000

Leverandørindustrien i Nordland tar snart igjen fiskeriene i antall sysselsatte.

Rapporten «Levert!» er utarbeidet av KunnskapsParken i Bodø, og ble lansert på konferansen Petro 2009 i Harstad tidligere denne uken. Rapporten er utarbeidet på oppdrag av Troms og Nordland fylkeskommune, Petroarctic og StatoilHydro.

LoVe-åpning ikke viktigst

TRENGER INNKJøPSKONTOR: fylkesrådsleder Pia
Svendsgaard fra Troms fylkeskommune
oppfordrer oljeselskapene til å flytte deler av
innkjøpsaktiviteten sin nordover.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

De siste ukene har blitt sterkt preget av valgkamp, der åpning av Lofoten og Vesterålen har vært en het potet. Rapporten som nå er lansert viser dog at leverandørindustrien i Troms ikke ser på åpning av områdene og ny aktivitet i nord som det viktigste momentet for industrien: konkurransen med miljøer i sør og tendensen med at etablerte leverandørsystemer ikke blir brutt selv om aktiviteten flytter nordover, blir sett på som mer alvorlig.

– å legge innkjøpskontor lokalt eller regionalt vil ha stor betydning. Vi har jo sett at innkjøpsmiljøene rett og slett ikke kjenner miljøene her godt nok. Akvaplan-NIVA har jo samarbeidet med russerne om undersøkelser i Barentshavet i 20-30 år, men det er mange som ikke vet om dem i Oslo, sier Pia Svendsgaard, fylkesrådsleder i Troms fylkeskommune, til Oilinfo Weekend.

Avgjørende Goliat
– Det blir sagt at vi må vente på at aktiviteten tar seg opp, og da blir det flere arbeidsplasser, men vi ser at stadig flere jobber i næringen, og at flere får jobb i Oslo, selv om petroleumsaktiviteten i havet utenfor Oslo er særdeles liten, sier Svendsgaard, og mener dette viser at de fleste stillingene ikke er stedsavhengige og derfor gjerne kan ligge i nord. Hun mener at Enis behandling av Goliat-utbyggingen kan være avgjørende for oljeindustriens image i nord.

– Goliat blir en prøvestein på hvordan nord-norske bedrifter skal klare å posisjonere seg. Eni har skjønt at det de gjør nå med kontraktsinngåelser er veldig viktig. Oppslutningen vil falle som en stein hvis det ikke blir noen verdiskapning igjen i landsdelen, advarer Svendsgaard.

Vekst i Nordland
I Nordland har leverandørindustrien kommet lenger enn i Troms, og leveransene har faktisk økt med 60 prosent fra bedrifter tilhørende i fylket siden 2006.

– Leveransene i 2006 var på 980 millioner kroner, mens totalvolumet i 2008 var på 1.577 millioner kroner. Det er en økning på nesten 60 prosent, slår Terje Stabæk fast overfor Oilinfo Weekend. Stabæk er assisterende næringssjef i Nordland fylkeskommune. Han støtter opp om konklusjonen til de spurte bedriftene i Troms, om at åpning av Lofoten og Vesterålen ikke er den viktigste saken for leverandørindustrien i nord.

– Får vi en åpning av Lofoten og Vesterålen er det snakk om én rigg som skal drive leteboring. Det er ikke snakk om noe volum på leveranser før minimum ti år fram i tid. Selvfølgelig er det et ønske fra industrien om at man får opp aktiviteten i nord, men for industrien på Helgeland har en mer enn nok å gjøre med det som skjer av utbygginger i Norskehavet, sier han til Oilinfo Weekend.

Tar snart igjen fiskeriene
Stabæk berømmer BP for å legge godt til rette for at bedrifter fra Helgeland får komme inn på leverandørsiden med leveranser til Skarv, og har store forhåpninger til en eventuell utbygging av gassfunnene rundt Luva og Victoria.

Med utviklingen til leverandørindustrien i Nordland tror Stabæk at petroleumsindustrien snart vil ta igjen havbruksindustrien i regionen.

– Ser man på ansatte i primærproduksjonen i havbruksnæringen ligger den på mellom 950 og 1.000 mennesker, mens i oljerelaterte bedrifter som er hjemmehørende i fylket jobber 850 mennesker inn mot industrien. Da har en ikke tatt med de som jobber i driftsorganisasjonene og offshore, siden det er registrert utenfor fylket. I tillegg regner en jo for eksempel ikke med reiselivsnæringen og lignende her, dette er kun bedrifter som direkte leverer faktiske varer og tjenester til industrien, sier Stabæk til Oilinfo Weekend.

Nordland er fire ganger Troms
Han forteller at industrien i Nordland er på et annet nivå enn i Troms, og at aktiviteten er nesten fire ganger så stor i Nordland som i Troms.

-Det blir nå gjort mye med hensyn til å komme inn på markedet for vedlikehold og modifikasjon. Vår kanskje viktigste svakhet i øyeblikket er engineeringkapasitet i regionen. Oljealderen er dog ikke i full gang enda, vi er fortsatt i startgropa, og for at vi skal bli en virkelig tung industri, må det mer til. Men det er på vei til å komme, tror Stabæk.

Les rapporten om Nordland

Les rapporten om Troms

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger