Publisert 4. februar 2000

Alvheim produserer over forventning, og satellittfeltet Volund må vente på kapasitet.

Alvheim er det første store prosjektet på norsk sokkel med det amerikanske oljeselskapet Marathon som operatør. Prosjektet fikk en lengre fødsel enn planlagt, men i driftsfasen har det meste gått på skinner.

– Undergrunnen oppfører seg eksemplarisk, sier Alvheims feltdirektør Geir Solli i Marathon Norge til Oilinfo Weekend.

KNYTTET TIL ALVHEIM: Volund er en tie-in til Alvheim. (Ill.: MARATHON)

Opprinnelig var det forventet en døgnproduksjon på 120.000 fat olje.

– I øyeblikket produserer vi 140.000 fat per døgn, fordelt på i overkant av 100.000 fat fra tre reservoar på Alvheimfeltet. I tillegg kommer rundt 35.000 fat fra det StatoilHydro-opererte Viljefeltet som ligger i samme område, og hvor Marathon er medeiere, opplyser Solli.

Han forklarer den høyere produksjonen med at det opprinnelig var forventet en relativt rask økning i vannproduksjon fra brønnene på Alvheim.

– Da ville oljeproduksjonen falle av som en konsekvens, men vi har ikke sett store vannmengder enda, sier han.

Volund må vente

TREDJE STøRSTE: FPSO-en på Alvheim er den
tredje største på norsk sokkel.
(Foto: MARATHON)

Produksjonen på det store FPSO-skipet Alvheim er dermed så høy at satellittfeltet Volund må belage seg på å vente. Det var lagt opp til at produksjonen fra dette satellittfeltet skulle komme i gang i løpet av 2009. Volund ligger 7 kilometer fra Alvheimfeltet, og er bygd ut med tre havbunnsbrønner som er knyttet opp mot Alvheim FPSO. Volund vil bli produsert med vanninjeksjon som drivmekanisme.

– Vi har sendt inn søknader før alle godkjennelser som skal til, og vi er i posisjon til å sette i gang produksjon i løpet av året. Men oppstarten avhenger av at det blir ledig produksjonskapasitet på Alvheim-skipet, opplyser prosjektansvarlig for Volundfeltet, John Stevenson, til Oilinfo Weekend.

Tredje størst
Alvheimfeltet er bygget ut med et produksjons- og lagerskip med havbunnsinstallasjoner. Feltet ligger i Heimdalområdet i Nordsjøen, nært opp til britisk sektorgrense. Det består av de tre funnene Kameleon, Kneler og Boa. Oljen fra feltet lastes til Alvheim-skipet for prosessering, mens gassen eksporteres gjennom en rikgassrørledning knyttet opp til gassrøret SAGE (Southern Area Gas Evacuation) på britisk side.

En produksjon på 140.000 fat i døgnet betyr at lossing fra skipet skjer relativt ofte.

– Alvheim-skipet har en lagringskapasitet på 580.000 fat med olje, mens tankskipene vi laster oljen over til normalt har en kapasitet på 850.000 fat. Lossingen til et og samme tankskip skjer dermed i to omganger, opplyser Solli.

KNYTEPUNKT: Alvheim produserer fra flere
subsea-felt, og snart også fra Volund.
(Ill.: MARATHON)

Det 252 meter lange FPSO-skipet er det tredje største på norsk sokkel – bare produksjonsskipene på Norne og åsgard A er større.
– Skipet har et fast mannskap på om lag 50 personer, og det er primært ansatte fra Maersk som drifter skipet, opplyser Solli.

Alvheim-skipet, som opprinnelig var et konvensjonelt tankskip operert av rederiet Navion, ble bygd om i 2006 ved Keppel-verftet i Singapore. Deretter gikk skipet til Aibels verft i Haugesund for videre ombygging og utrustning. Ombyggingsarbeidet ved verftet i Haugesund ble betydelig forsinket, hovedsakelig på grunn av større arbeidsomfang enn forutsatt, samt et på det tidspunkt stramt arbeidsmarked som gjorde det vanskelig å få tak i personell.

Nytt oljeknutepunkt
Alvheims utvinnbare volum er anslått til rundt 150 millioner fat olje og 5,7 millioner kubikkmeter gass. Tidligere var det antatt at reservoarene i Alvheim i hovedsak inneholdt gass, men en borekampanje i 2003 viste at de stort sett inneholdt olje med assosiert gass.

– Utbyggingen av feltet, som totalt vil koste omlag 17 milliarder kroner, åpnet for utbygging og produksjon fra en rekke mindre felt i denne delen av Nordsjøen, og er slik blitt et nytt oljeknutepunkt på norsk sokkel, framholder Solli.

Marathon Petroleum Norge AS er operatør for feltet med en andel på 65 prosent. øvrige rettighetshavere er ConocoPhillips Skandinavia AS med 20 prosents andel og Lundin Norway AS med en andel på15 prosent.

Oljeselskapet Marathon har totalt 28.000 ansatte rundt i verden. Avdelingen i Stavanger har 40 personer som er ansatt i Norge, i tillegg er om lag 25 personer fra Marathon andre steder i verden på utlån til Stavanger-kontoret.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend. Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger