Publisert 6. februar 2006

Dersom regelbruddene i vernesonen rundt Svalbard fortsetter å øke, vurderer Utenriksdepartementet å innføre en full økonomisk sone rundt øygruppen, melder Fiskaren.

NTB

I 1977 ble det innført en fiskerivernsone som har til mål å verne fiskeressursene. Havrettseksperter har lenge hevdet at Norge allerede den gang hadde hjemmel i havrettstraktaten til å opprette en full økonomisk sone.

Løpende vurdering
– Norge har hele tiden hatt til løpende vurdering om fiskerivernsonen rundt Svalbard er tilstrekkelig for å sikre en bærekraftig forvaltning av fiskebestandene i dette området. Denne vurderingen foregår fortsatt. Dersom hendelsen sist høst, med «Elektron» og de to spanske trålerne som fisket for mye blåkveite, er begynnelsen på en ny trend, tror jeg norske myndigheter vil tenke mye raskere i denne saken, sier statssekretær Kjetil Skogrand i UD.

Han deltok før helgen i en debatt om Svalbardsonen i Tromsø Arbeiderpartis nordområdeutvalg. I debatten fikk Skogrand støtte fra havrettsekspert Alf Håkon Hoel.

– Uansett hvilken sone vi velger, er det viktig at Norge over tid framstår som en troverdig og handlekraftig aktør i forvaltningen av våre havområder, sier Hoel.

Forsiktig
Ifølge Skogrand gikk Norge på «gummisåler» da det ble etablert en begrenset fiskevernsone i 1977.
– Vi hadde den kalde krigen med stor militær aktivitet både i lufta og med undervannsbåter i Barentshavet. Norge valgte en løsning som i minst mulig grad er egnet til å provosere, sa Skogrand under debatten.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger