Wintershall Dea leverer PUD for Maria fase 2

Foto: Wintershall Dea
Publisert 15. november 2022

Wintershall Dea og lisenspartnerne vil investere 4 milliarder kroner i fase 2-utbyggingen av Maria-feltet i Norskehavet, og har levert en oppdatert plan for utbygging og drift til Olje- og energidepartementet.

Prosjektet inkluderer en ny brønnramme og tre nye brønner. 

– Maria fase 2 er et stort og omfattende prosjekt som vil sørge for at vi kan produsere enda mer fra feltet. Investeringen viser at vi bruker vår ekspertise som undervannsoperatør for å skape verdier fra feltene våre og bidrar til å sikre Europas energiforsyning, sa Michael Zechner, administrerende direktør i Wintershall Dea Norge, da han overleverte den oppdaterte PUD-en til olje- og energiminister Terje Aasland.

Utbyggingen består av en brønnramme med seks slisser i den sørlige delen av feltet. Det vil bli boret to produksjonsbrønner og én vanninjeksjonsbrønn for trykkstøtte fra havbunnsrammen. De tre resterende slissene er tenkt brukt i en fremtidig videreutvikling av feltet.

Det er forventet at fase 2 av Maria-prosjektet øker feltets totale reserver med omtrent 22 millioner fat oljeekvivalenter, og bidrar til økt energiproduksjon fra norsk sokkel. Levetiden til feltet er forventet å være til 2040.

Den nye brønnrammen blir knyttet til de to brønnrammene, som allerede er bygget ut på feltet. Olje og gass fra Maria-feltet blir sendt til Kristin-plattformen. Vann til injeksjon kommer fra Heidrun, mens løftegass leveres fra Åsgard B via Tyrihans-feltet. Prosessert olje blir overført til Åsgard-feltet for lagring og eksport. Gassen blir eksportert via Åsgard transportsystem til Kårstø.

Etter at Nova-feltet vest av Florø ble satt i produksjon i juli tidligere i år, er Wintershall Dea nå operatør for tre produserende undervannsfelt i Norge. 

Rundt årsskiftet planlegger selskapet å sette ytterligere ett felt i produksjon. Dvalin-feltet i Norskehavet blir det fjerde undervannsfeltet til selskapet. I tillegg planegger Wintershall Dea å levere inn PUD for enda et undervannsfelt, det nye Dvalin Nord-feltet, i løpet av året.

Wintershall Dea er operatør for Maria-feltet med en eierandel på 50 prosent. Petoro AS eier 30 prosent og Sval Energi AS eier 20 prosent.

Disse 35 prosjektene kan bli PUD-et før nyttår

Siste fra forsiden

+

COSLPromoter skal avgrense Gnomoria-funnet for Wellesley

+

Northern Lights: – CO2-lagring er den enkleste delen av jobben

Får med seg japansk energigigant i GoliatVind

SubseaPartner sikrer storkontrakt i Nordsjøen

Fant 16 brudd på regelverket – pålegger COSL å rydde opp

+

Skal bore 11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot»

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger