Wintershall Dea tildelt ny CCS-lisens: – Skal frakte CO2 fra Europa på skip

Foto: Apriil Event
Publisert 31. mars 2023

Olje- og energidepartementet har tildelt Havstjerne-lisensen til Wintershall Dea i partnerskap med Altera Infrastructure. Forventningene er at Havstjerne har kapasitet til å lagre syv millioner tonn CO2 årlig.

– Denne andre lagringslisensen i Norge, passer godt med Wintershall Deas globale ambisjoner om å fjerne 20-30 millioner tonn CO2 årlig innen 2040. Vi er stolte over at Olje- og energidepartementet gjennom tildelingen anerkjenner vår kompetanse og vår evne til å bidra til at Europa når sine klimamål, sier Hugo Dijkgraaf, konserndirektør for teknologi (CTO) i Wintershall Dea.

– Vi arbeider målrettet mot å levere den infrastrukturen Norge trenger for å bli et knutepunkt for europeisk karbonlagring, sier Dijkgraaf.

Partnerskapet tar sikte på første injeksjon av CO2 i Havstjerne før 2030.

Sammen med Altera Infrastructure, er målet å utvikle et system for transport av CO2 på skip til Havstjerne. Partnerskapet har allerede identifisert knutepunkt for å hente CO2 i Baltikum, Nederland, Portugal og Spania.

– Det er forventet at CCS vil få en enda større rolle i å fjerne utslipp i Europa i årene framover, og vi er fremdeles i startgropen av utviklingen. Verden trenger CCS i en massiv skala, og vi er stolte av å være en del av løsningen. Sammen med en sterk partner som Wintershall Dea, er Altera klar til å gjøre sin del i veien mot en bærekraftig fremtid, sier konsernsjef Ingvild Sæter i Altera Infrastructure Group Ltd.

I tillegg til Havstjerne-lisensen, er Wintershall Dea tidligere tildelt operatørskapet i Luna-lisensen, også den i Nordsjøen, og samarbeider med Equinor om å planlegge en 900 kilometer lang CO2-rørledning fra Tyskland til Norge.

I mars 2023 deltok Wintershall Dea i Europas første grensekryssende verdikjede for karbonfangst og -lagring i Greensand-prosjektet i Danmark.

Siste fra forsiden

+

Johan Sverdrup fase 3 har passert DG1

+

Noble Invincible plugger åtte brønner på Hod A

+

Utsetter produksjonsstart til 2025

+

Wellesley fant mer olje og gass i Troll/Fram-området

Arbeider fikk beina i klem på boredekk – hendelsen granskes

+

Har alternativ teknologi: – Positivt hvis man lukker døren for strøm fra land

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger