Wintershall fremskynder oppstarten på Maria

I kvartalet sikret "Deepsea Stavanger" kontrakt med Wintershall på Maria-feltet. (Foto: Odfjell Drilling)
Publisert 2. mai 2017

Olje- og energiminister Terje Søviknes og konsernsjef i Wintershall, Mario Mehren, besøkte i dag riggen Deepsea Stavanger i Norskehavet på Mariafeltet.

Maria er en subsea-utbygging som bruker eksisterende infrastruktur for å produsere olje på en kostnadseffektiv og smart måte. Boring av de seks brønnene på feltet startet i mars og topphullene er nå fullført. Boring ned til reservoaret er godt i gang, skriver operatøren i en pressemelding.

– Så langt har fremdriften i Mariaprosjektet vært god. Hvis dette fortsetter, kan oppstart i første halvdel av 2018 være mulig. Med boringen i reservoaret kommer vi til å nå enda en kritisk milepæl som bringer oss et skritt nærmere first oil, sa Mehren.

Med beliggenhet på Haltenbanken i Norskehavet vil Maria kobles til tre eksisterende plattformer i området. Brønnstrømmen fra Maria vil gå til Kristin-plattformen for prosessering, mens vann for injeksjon kommer fra Heidrun. Løftegass blir tilført fra Åsgard B via brønnrammene på Tyrihans. Prosessert olje blir overført til Åsgard C for lagring og lasting til skytteltankere. Gassen vil bli eksportert gjennom Åsgard transportsystem til Kårstø.

Boring på feltet startet i mars og skal etter planen pågå i opptil 580 dager. Ca. 68 kilometer med rørledninger og to brønnrammer er allerede installert på havbunnen. De resterende installasjonene er planlagt utført i løpet av 2017. Modifikasjoner på plattformene Kristin og Heidrun samt andre marine operasjoner pågår.

Investeringene i Maria-utbyggingen anslås til ca. 15,3 milliarder kroner. De utvinnbare reservene på feltet vil være omtrent 180 millioner fat oljeekvivalenter (foe), hvorav størsteparten er olje. «First oil» forventes i 2018 med mulig akselerert produksjon i løpet av første halvår.

Mariafeltet ligger ca. 20 kilometer øst for Kristinfeltet og omtrent 45 kilometer sør for Heidrunfeltet på Haltenbanken i Norskehavet. Wintershall Norge er operatør for lisensen med en andel på 50 %, Petoro har 30 % og Centrica Resources (Norge) eier de resterende 20 %.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger