Publisert 1. august 2006

Yukos, en gang Russlands største oljeprodusent, er slått konkurs av en russisk voldgiftsdomstol.

NTB

– Retten erklærer Yukos konkurs og innleder oppløsningen av selskapet, sa dommer Pavel Markov.
Beslutningen tirsdag betyr slutten for selskapet, som under den nå fengslede, tidligere toppsjefen Mikhail Khodorkovskij var en gigant innen energisektoren.

En rekke analytikere mener den juridiske prosessen som har vært ført mot Khodorkovskij og Yukos, er blitt initiert og styrt av russiske myndigheter.

Selges
Retten oppnevnte Eduard Rebgun, som har fungert som administrator av selskapet, som ansvarlig for å gjennomføre det gjenstående arbeidet for å avslutte Yukos’ eksistens.
– Alle verdier vil bli solgt, sa Rebgun til journalister etter at rettens avgjørelse var klar.

Rettens beslutning kom etter krav fra kreditorene, som spesielt omfatter russiske skattemyndigheter og oljeselskapet Rosneft, og etter at flertallet av aksjonærene hadde avvist et redningsforslag fra Yukos’ administrasjon.
– Dette er en dødsdom for selskapet, sa Drew Holiner, en av Yukos’ advokater, men tilføyde at avgjørelsen vil bli anket.

Putins hånd
Arrestasjonen av Yukos-sjefen Khodorkhovskij i 2003 og den påfølgende oppløsningen av selskapet betraktes av mange som en helt sentral avgjørelse i president Vladimir Putins styre av Russland.

Signalet som sendes er at man bare vil tillate en begrenset liberalisering innenfor strenge grenser fastsatt av regimet.

Kommentatorer fastholder at president Putin og hans administrasjon i Kreml så Khodorkhovskij som en potensielt farlig utfordrer som ikke kunne tolereres.

Strid om verdi
Yukos’ eksil-ledelse, som stort sett flyktet fra Russland i 2004 for å unngå arrestasjon, bestrider Rebguns påstand om at Yukos ikke kan dekke sin gjeld på over 18,2 milliarder dollar.
Rebgun sier at Yukos’ verdier bare tilsvarer 17,7 milliarder dollar, noe retten tirsdag godtok som grunnlag for å erklære selskapet konkurs.

Yukos’ ledelse i eksil hevder derimot at verdien av selskapet er langt større, basert på dagens oljepriser. Yukos fortsetter å produsere rundt en halv million fat olje per døgn. Steven Theede, den amerikanske statsborgeren som overtok ledelsen etter at Khodorkhovskij ble arrestert, kaller konkursprosedyren et rent skuespill og hevder at uavhengige vurderinger fastsetter selskapets verdi til rundt 30 milliarder dollar.

Eksil-ledelsen sier den vil fortsette å slåss for Yukos’ interesser.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger