– Neste år blir det oljeopptur

Publisert 18. oktober 2017

Tiden for nedbemanning er over, nå skal det igjen ansettes og bygges på norsk sokkel. Det kommer frem i den årlige bransjeundersøkelsen utført forbindelse med Norges største årlige oljemesse OTD i Stavanger denne uken.

OTD-undersøkelsen er den årlige ”selvangivelsen” for deltakerbedriftene ved Norges største årlige oljemesse. Leverandørselskapene, som står nærmere 90 prosent av norske olje-arbeidsplasser, deler sitt syn på dagens marked og hvilke planer de har for det kommende året.

Årets OTD åpnes onsdag denne uken av Arve Sigve Nylund, Statoils toppsjef for norsk sokkel. I fjor ble OTD åpnet av statsminister Erna Solberg.

Selskapene har styrket seg

I fjorårets undersøkelse oppga et flertall av de spurte bedriftene at de hadde stabil eller svakere omsetting for året de var inne i, enn for året før. Nå er nedturen erstattet av optimisme: Hele 75,3 prosent av bedriftene som deltok i undersøkelsen oppgir at de i år forventer økt omsetning i 2017. 23,3 prosent forventer stabil omsetning, mens kun 1,4 prosent melder om nedgang.

– Disse tallene er ikke til å misforstå. Når kalenderen sier oktober er det heller ikke snakk om gjetning. Mens fjoråret viste oljekrisen på sitt verste, viser svarene i OTD-undersøkelsen at norsk sokkel nå er over kneiken. Ikke bare har selskapene lyktes i å spare og bli mer effektive, de har faktisk klart å øke omsetningen. Dette er gode nyheter for alle nordmenn, sier Kaspar Synnevåg, kommunikasjonssjef for Offshore Technology Days (OTD).

Nå ansettes det igjen

I fjorårets undersøkelse oppga 41 prosent av selskapene at de hadde gjennomført oppsigelser og permitteringer. 30 prosent av selskapene åpnet samtidig opp for å gjøre det samme i 2017. Årets ”fasit” viser at 17 prosent oppgir å ha gjort nettopp det i 2017. Av disse selskapene endte hver bedrift i snitt med å la 10-20 prosent av staben gå.

Samtidig oppgir 24 % av selskapene å ha hentet ansatte tilbake fra permisjon i inneværende år.

I OTD-undersøkelsen oppgir 97 prosent av selskapene at de ikke forventer oppsigelser eller permitteringer i inneværende år. Samtidig oppgir 26 % at de i 2017 har eller kommer til å foreta nye ansettelser eller tilbakekalling av ansatte i permisjon.

– Oppturen starter i 2018

88 % av deltakerne i OTD-undersøkelsen forventer bedret utvikling og lønnsomhet i årene fremover, og 80,3 prosent tror oppturen i oljebransjen kommer i 2018 eller 2019. 14,1 prosent at krisen allerede er over, og at oppturen er i gang allerede nå. Bedriftene som ikke mener oljeoppturen er i gang, eller starter i løpet av de neste to årene, utgjør kun 5,6 prosent.

Ikke høy oljepris

Kun 8,3 prosent tror oljeprisen igjen passerer 100 dollar fatet innen 2020, mens 91,7 prosent tror prisen vil holde seg under dette.

– På tross av forventninger om fortsatt lav oljepris har bransjen tro på fremtiden. Bedriftene melder om ansettelser, økt omsetning og om at en samlet opptur er i gang eller like om hjørnet. Bedriftenes optimisme hviler på kunnskap om interne forhold, og ikke på tro om at ytre omstendigheter skal bedre seg. Det ser vi også på årets OTD – engasjementet er klart større enn da krisen sto på som verst, og det skjer mer enn på flere år, sier Synnevåg.

OTD-undersøkelsen gjennomføres årlig av arrangørene av Offshore Technology Days, Norges største årlige oljemesse. Nærmere 400 utstillere (alle på messen) blir spurt om omsetning, bemanning, oppfatning om tilstanden i bransjen og forventninger til fremtiden. OTD er det viktigste samlingsstedet for leverandørindustrien, som utgjør majoriteten av arbeidsplasser i norsk oljenæring.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger