Statoil fant gass i Aasta Hansteen-området

Transocean Spitsbergen (Foto: Transocean)
Publisert 9. juni 2015

Statoil og partnere har i PL602 gjort et gassfunn i Gymir-prospektet.

Tre gassfunn på rad viser en viktig framgang i arbeidet med å påvise hele potensialet i Aasta Hansteen-området.

– Letekampanjen vår i 2015 rundt Aasta Hansteen har påvist et oppsidepotensial i området. De samlede anslåtte volumene i de tre funnene Snefrid Nord, Roald Rygg og Gymir utgjør 75-120 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, noe som tilsvarer en tredel av de utvinnbare volumene i Aasta Hansteen-feltet. Funnene vil nå bli ytterligere evaluert med tanke på en framtidig oppkopling til anleggene på Aasta Hansteen, for å utnytte infrastrukturen maksimalt og forlenge platåproduksjonen, sier direktør for Statoils letevirksomhet i Norskehavet og Barentshavet, Dan Tuppen, i en pressemelding.

Brønnen 6706/11-2 Gymir, som ble boret av semien «Transocean Spitsbergen», påtraff en total gasskolonne på om lag 70 meter i Niseformasjonen, hvorav 40 meter i sandstein med meget god reservoarkvalitet. Foreløpig beregning av størrelsen på funnet er mellom en og tre milliarder standard kubikkmeter (Sm3 ) utvinnbar gass. Gymir ligger bare åtte kilometer fra Roald Rygg og 14 kilometer fra Snefrid Nord.

Brønnen ble ikke formasjonstestet, men det er utført omfattende datainnsamling og prøvetaking.

Statoil: – Viktig for å øke verdien i Aasta Hansteen-investeringen

Aasta Hansteen vil få den største Spar-plattformen i verden, og er det største feltutbyggingsprosjektet som pågår i Norskehavet.

Det er et av hovedprosjektene i Statoils portefølje. Plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent av Olje- og energidepartementet i 2013. Produksjonen ventes å starte i 2017.

– Ytterligere reserver fra de tre funnene som kobles til Aasta Hansteen vil være viktig for å øke verdien i Aasta Hansteen-investeringen, sier Statoils direktør for Aasta Hansteen-prosjektet, Torolf Christensen.

Alle de tre brønnene har vært boret svært effektivt, og er de raskest fullførte dypvannsbrønnene noen gang på norsk sokkel. Gymir-brønnen er fullført på bare 13 dager, noe som er helt unikt for en dypvannsbrønn.

– Den samlede besparelsen på de tre brønnene er 50 dager eller 360 millioner kroner, sammenlignet med den opprinnelige planen. Dette er et resultat av STEP (Statoil technical efficiency programme) innen boring og brønn, og evnen til den landbaserte planleggingsgruppen og mannskapet på Transocean Spitsbergen til å utnytte hele potensialet i boreprosessen. Effektivitetsforbedringen ble oppnådd samtidig som vi opprettholdt høye HMS-standarder, sier leder for Statoils leteboringsoperasjoner på norsk sokkel, Thor Emil Bensvik.

Brønn 6706/11-2 ble boret til et vertikal dyp på 2556 meter under havflaten og avsluttet i Niseformasjonen i øvre kritt. Havdypet er 1272 meter. Brønnen blir nå permanent plugget og forlatt.

«Transocean Spitsbergen» reiser nå til Averøy, Kristiansund.

Statoil er operatør i lisensen (42,5 prosent*) med partnerne Centrica Norge AS (20 prosent), Petoro AS (20 prosent) og Wintershall Norge AS (10 prosent). Atlantic Petroleum (7,5 prosent*) gir avkall på sin lisensandel.
* Transaksjonen forutsetter myndighetsgodkjennelse.

6706/11-2 Gymir

«Transocean Spitsbergen»

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger