Vårens Vakreste Eventyr – lønnsforhandlingene står for døren

(Foto: Jarle Vines
Publisert 20. januar 2015

Et ordtak sier at når drosjesjåføren som kjører deg til flyplassen, forteller deg hvilke aksjer du skal kjøpe, er det på tide å selge aksjene dine. Om det er bedre at de som skal gi oss råd om aksjer i stedet gir råd om arbeidstidsordninger offshore, vet jeg ikke, men det høres ikke ut som tips jeg vil satse penger på.

Med fallende oljepris og økte kostnader øker bedriftenes fokus på å finne måter å spare penger på, men også måter å jobbe mer effektivt og billigere på i alle faser av operasjonene offshore og på land.

Det siste året har de ansattes vilkår kommet i fokus, da spesielt den «urimelige» arbeidstidsordningen ansatte offshore har. «Alle» ansatte ser det ut til å ha denne ordningen, men det bildet stemmer ikke overens med virkeligheten.

Flere grupper som jobber offshore, og i tilknytning til drift av offshore installasjoner, har ikke 2-4 rotasjon: De jobber på disponibelordninger med mer eller mindre planlagte friperioder av varierende lengde, og må ofte reise på kort varsel uten nøyaktig å vite når turen avsluttes. I tillegg er det store grupper innen oljeservice, ISO-fag og vedlikehold & modifikasjon som gjerne skulle ha ønsket 2-4 ordning, men som ikke har fått gjennom sine krav om dette gjennom forhandlinger mellom fagforeningene og arbeidsgiverforeningene.

De som har 2-4 rotasjon jobber stort sett innen operatør-, forpleining- og boring på faste eller flyttbare installasjoner. Disse gruppene har gjennom sine fagforeninger gjennom mange år prioritert å forbedre arbeidstidsordningene med utgangspunkt i de skiftordningene industrien i alle år har hatt på land.

Ordningene for disse ansatte har utviklet seg fra 14 dager på og 14 dager av, til 14-21, 14-21-14-28, til dagens ordning med 14-28. På veien er Gro -dagen innbakt, 5. ferieuke tatt inn – og i 2002, da ordningen ble som den er i dag, en lønnsreduksjon på 8 prosent! Dette vet arbeidsgiverne som deltok helt i mål og signerte avtalen om arbeidstidsordningene som gjelder i dag.

Arbeidsgiverne vet også at skal avtalene endres, kreves det enighet om dette med arbeidstakerne – og oljeprisen skal laaaaangt ned før det skjer.

Heldigvis er det partene i arbeidslivet som forhandler, ikke media, analytikere, skipsredere eller nettroll på Facebook eller andre sosiale medier. Partene i arbeidslivet vet at industrien er i krevende terreng og årets forhandlinger kommer til å skje i siviliserte former uten trussel om streik, lockout eller andre krevende øvelser. Selvfølgelig kommer det til å bruses med fjærene både i forkant og underveis, men når avtalen signeres, vil både arbeidsgivere og arbeidstakere si seg fornøyde og signalisere at dette kan vi leve med.

Mens vi venter på Vårens Vakreste Eventyr, får vi heie på oljeprisen. 2-4 ordning offshore er blåbær i forhold til utfordringene vi får om prisen fortsetter sin spiral ned mot 40 dollar fatet og som noen analytikere spår, «en plass på 30-tallet.»

Les også: – 2-4 ordningen driver ikke kostnadene i bransjen

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger