Publisert 9. januar 2007

– Norge vil bli sterkt skadelidende om oljemiljøet i Stavanger svekkes som følge av fusjonen mellom Statoil og Hydro, sier direktør i Oljedirektoratet Gunnar Berge.

Tekst og foto: Atle Espen Helgesen

Gunnar Berge advarer.

Oljedirektøren ber stortingspolitikerne sørge for at oljemiljøet i Stavanger ikke blir svekket av sammenslåingen mellom Statoil og Hydro.

– Stavanger og Rogaland må være på vakt slik at tyngdepunktet for det fusjonerte selskapet ikke forskyves til Oslo. Dette er ikke bare en viktig sak for Rogaland, men for hele oljenasjonen, sier Berge til Petro.no.

En rekke stortingspolitikerne fra Rogaland kritiserte i går Statoil-sjef Helge Lund for manglende åpenhet rundt lokalisering av selskapets nye hovedkontor og fordi han vil flytte ledelsen av selskapets internasjonale satsing til Oslo.

– Når lokale og regionale hensyn og krav faller sammen med nasjonale interesser, var det på sin plass at rogalandsbenken kritiserte Lund, mener Berge.

– Oljemiljøet i Stavanger har vokst seg gradvis opp i 40 år. Det kan ikke være i noens interesse at denne næringsklyngen blir svekket, påpeker oljedirektøren.

Positivt, men utfordrende
Berge synes det er positivt at Statoil og Hydro slår seg sammen, men understreker samtidig at fusjonen blir utfordrende, også for Oljedirektoratet.

– Fusjonen blir utfordrende i forhold til å sikre god ressursforvaltning på sokkelen. Med to konkurrerende norske oljemiljøer har vi stilt selskapene opp mot hverandre, utfordret de og valgt de beste løsningene. Det blir ikke mulig med ett gigantselskap, sier han.

Berge mener derfor at både Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet må få en styrket rolle.

Politisk støtte
Flere stortingspolitikere Petro.no har snakket med i dag synes det er positivt at Gunnar Berge understreker hvor viktig oljeklyngen i Stavanger er. Både lederen i energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim (V), Krf-leder Dagfinn Høybråten og energipolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Tore Nordtun krever at det nye selskapets hovedkontor legges til Stavanger.

– Vi må sikre at Statoil-miljøet i Stavanger blir opprettholdt og videreutviklet, fordi næringsklyngen her er så sterk at ingen andre deler av landet kan overta denne rollen, sier Gunnar Kvassheim.

– Fusjonen er et riktig steg, men jeg forventer at hovedkontoret blir lagt til Stavanger, sier Tore Nordtun.

– At selskapets forretningsadresse skal være i Stavanger betyr i realiteten at Helge Lund og Eivind Reiten kan flytte all virksomhet, bare ikke postboksadressen. En så gedigen maktfaktor bør ikke ha åpen dør til den politiske makten i Oslo, sier Dagfinn Høybråten.

Lund: – «Our business address will remain Stavanger»

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger