Publisert 29. august 2008

Hans Rosling advarer norske myndigheter mot å lytte til oljebransjen når det gjelder klimaspørsmål. – Oljebransjen er som en arbeidshest, og du ber aldri en hest om råd. Du steller pent med og gir den mat, men du ber den aldri om råd., Hans Rosling. (Foto: Øyvind Midttun)

Petro.no

En svensk helseprofessor som snakker om klimautfordinger og sammenligner oljebransjen med en hest var headliner på siste dag av ONS-konferansen i Stavanger.

For første gang denne uken var konferansesalen stappfull av folk. Og Rosling skuffet ikke.

– Problemet er ikke at utviklingsland oppleverer velstandsøkning, at flere kinesere får lampe i taket og kjøleskap på kjøkkenet ? de ønsker seg bare det samme som oss. Problemet er at USA ikke gjør noe med sine utslipp. Og at Norge, som hadde den største delegasjonen til Bali-konferansen, ikke klarer å forhindre at CO2-utslippene øker, sier Hans Rosling, helseprofessor ved Karolinska instituttet i Stockholm og direktør i Gapminder Foundation

– Dere har jo kunnskap, dere vet hva konsekvensene av klimautslipp er, likevel gjør dere ikke noe, sier Rosling.

– Dere kan ikke fortsette slik, dere bringer skam på landet, tordner professoren.

Kanskje handler det om feil rådgivere. Rosling ber i alle fall norske politikere slutte å be oljeindustrien om klimaråd.

– Oljebransjen er som en arbeidshest, og du ber aldri en hest om råd. Du steller pent med og gir den mat, men du ber den aldri om råd.

Rosling mot å gi oljebransjen ansvar for å løse klimautfordringene. Rett og slett fordi den ikke vil gi oss de rette rådene.

– Oljeindustrien er dyktig og arbeidssom ? akkurat som hesten, men vi kan ikke forvente at den gir oss de rette rådene. Individene i oljenæringen kan gi gode råd, men næringen i seg selv vil ikke det, den arbeider kun for aksjeeiernes interesser, sier Rosling.

Det bør likevel stilles krav til industrien, understreker han.

Og kravene er det myndighetene som må stille.

– Myndighetenes rolle helt avgjørende. Industrien trenger å blir satt krav til. Ikke nødvendigvis strengere krav, men klokere krav, sier han.

Å takle klimaproblemet fordrer langsiktighet, og det er her det kan butte.

– Dere er verdensledende på velstand og økonomi, og hva dere velger å gjøre har store betydning for resten av verden. Dessverre har rike mennesker aldri vært gode til å se framover. Og så er det jo slik at det er vanskelig å vinne politiske valg på langsiktige saker, sier Rosling.

For første gang denne uken var den store ONS-konferansesalen fullsatt. Ikke av dress- og draktkledde oljefolk denne gang, men av skoleelever fra videregående skoler i distriktet.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger