Publisert 15. januar 2007

Asiatiske ledere vil redusere oljeavhengigheten og utslipp av klimaskadelige gasser. Men ingen konkrete mål er satt i den vedtatte avtalen.

NTB

Lederne i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN hadde sitt østasiatiske toppmøte sammen med ledere fra Kina, Japan, India, Sør-Korea, Australia og New Zealand i helgen.

Møtet ble avsluttet mandag, og det betegnes som mer konstruktivt enn det tilsvarende møtet for et år siden. Hovedgrunnen er at Kina og Japan denne gang brukte møtet til å bedre forholdet mellom de to landene, mens det i fjor var preget av gjensidige anklager.

ASEAN består av Brunei, Burma, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Laos, Malaysia, Singapore, Thailand og Vietnam.

Energisikkerhet
Observatører mener det viktigste resultatet av møtet er en avtale om energisikkerhet som har som mål å redusere Øst-Asias avhengighet av olje og utslippene av klimaskadelige gasser.

Men i motsetning til EU, som i forrige uke offentliggjorde energitiltak med målsetting om å redusere utslippene med 20 prosent, satte de asiatiske lederne ingen konkrete mål.

Avtalen oppfordrer til økt bruk av biologisk drivstoff, vannkraft og atomkraft for å redusere avhengigheten av konvensjonelle drivstofftyper. Avtalen tar også sikte på å oppmuntre til private investeringer i energiinfrastruktur.

Ingen ny frihandelssone
Til tross for sterke oppfordringer til å danne et østasiatisk frihandelsområde, blant annet fra lederen for Den asiatiske utviklingsbanken ADB, Harhiko Kuroda, og et forslag fra Japan, vedtok ikke møtet noe slikt.

Japan ville ha et frihandelsområde fra India i vest til New Zealand i øst. ASEAN-representanter sier at man fortsatt vil prioritere avtaler med enkeltland, og at opprettelsen av et sammenhengende frihandelsområde ligger langt fram i tid, om det overhodet blir noe av.

ASEAN oppfordret Nord-Korea til å oppgi sitt atomprogram og til å la alle kidnappede japanere fra 1970- og 1980-tallet få gå fri. Organisasjonen vedtok også sin første avtale om bekjempelse av terror.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger