Publisert 3. januar 2007

Hvis Hydro vil bruke navnevalget etter fusjonen til å ta avstand fra det statlige eierskapet, er de på kollisjonskurs med regjeringen, sier Karin Yrvin (AP).

Karin Yrvin
(Foto: Arbeiderpartiet)

Å beholde Statoil-navnet er en elegant gest til det politiske miljøet, mener Yrvin, som representerer Arbeiderpartiet i Energikomiteen på Stortinget.

Hydro, med konsernsjef Eivind Reiten i spissen, har krevd at det fusjonerte selskapet skal ha et nytt navn. Nå tyder mye på at det kravet ikke blir innfridd.

– Dette er ikke det verste nederlaget Reiten kunne gått på i denne fusjonen. Nå jubler aksjonærene og verdien av selskapet stiger. Det gjør at han kan gå med hevet hode ut av fusjonen uansett om navnet endres eller ikke, sier Yrvin til dn.no.

– Dette handler om politikk. Statoil er ikke bare et navn, men også et viktig symbol på hvordan vi har ordnet eierskapet til naturressursene i dette landet. Navnet inneholder historien om det norske oljeeventyret som har sikret den norske stat eventyrlige inntekter. «Statoil» preges av at staten er storeier.

– Hvis Hydro ønsker å ta avstand fra eierskapet er de på kollisjonskurs med regjeringen, sier Yrvin. Men hun legger til at det tror hun ikke – og derfor tror hun det er lettere for Hydro enn for regjeringen å gi seg i navnekrangelen.

Navneeksperter har uttalt at Statoil i for stor grad gir inntrykk av at selskapet er statsstyrt, og at det derfor kan være lurt å skifte navn. Dette signalet er nettopp Yrvins poeng. Hun mener navnevalget gir føringer for fremtidige regjeringers handlefrihet – og at det er et bevisst ønske fra de rødgrønne.

– Å beholde navnet sier også noe om Statoils posisjon i fremtiden. Vi vet at Høyresiden ønsker å selge ut så snart de får sjansen. Det skal ikke være noe lett for Høyresiden i fremtiden å selge ut aksjer i statens selskap.

Styreleder Jan Reinås i Hydro har så sent som lille nyttårsaften gjort det helt klart at en ny vurdering av navnet er uaktuet. I dag vil ingen i Hydroledelsen kommentere de nye vendingene i navnedebatten, skriver dn.no.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger