Brevik CCS er «mekanisk ferdigstilt» – Northern Lights må fortsatt vente på CO2

Publisert 3. desember 2024

1.desember nådde Heidelberg Materials den siste store milepælen som innebærer at karbonfangstanlegget Brevik CCS er ferdig bygget. 

Nå gjenstår det en fase med testing før anlegget er ventet åpnes i 2025, skriver selskapet i en pressemelding. 

CO2-en som fanges i dette prosjektet skal etter planen bli den første som transporteres og lagres i Northern Lights-prosjektet i Nordsjøen. 

General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe, Giv K. Brantenberg er fornøyd med progresjonen så langt. Dette til tross for betydelige forsinkelser og overskridelser. 

-Vi har jobbet i over fire år med byggingen av anlegget. Mer enn 1,2 millioner arbeidstimer er lagt ned i pioneer-prosjektet, og vi har samarbeidet med rundt 250 selskaper i oppføringen av anlegget, sier Brantenberg som understreker at den viktige testfasen av anlegget ennå gjenstår.

Brantenberg mener at samarbeidet mellom privat næringsliv og offentlige myndigheter har vært essensielt for å lykkes med prosjektet.

– Betydningen av prosjektet vil være veldig stor både nasjonalt og internasjonalt. Det viser at industrier som vår har mulighet til å dekarbonatisere seg og sine produkter.

Heidelberg Materials samlet på mandag alle som jobbet på prosjektet. Hovedgjesten som talte til de rundt 250 prosjektmedarbeiderne var energiminister Terje Aasland.

Aasland understreket viktigheten av prosjektet og deres innsats.

– Arbeidet dere har gjort her i Brevik er svært viktig. Ved å fange og lagre karbon tar vi et stort skritt mot å redusere våre klimagassutslipp. Dette anlegget er et symbol på håp og en modell for fremtidige prosjekter, og viser at med besluttsomhet og samarbeid kan vi møte utfordringene knyttet til klimaendringer. Prosjekter som dette er viktige for å sikre arbeidsplasser i industrien i mange år fremover, sa energiminister Terje Aasland.

Mangler CO2, men nå kommer neste fase av Northern Lights

Siste fra forsiden

+

Dro til UK i 2018 – nå er COSLPioneer tilbake for å bore i Norge

+

Skroter gjenbruksprosjekt på Oseberg

DeepOcean forlenger charteravtaler på tre subseaskip

+

15 felt og funn fikk nye eiere i TFO – se hele listen her!

+

COSLProspector borer letebrønn i Castberg-lisensen

+

Brakk leggen under løfteoperasjon

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger