Publisert 12. juli 2007

Oljeselskapet DNO får en kraftig advarsel av Saddam Husseins parti, det sunnidominerte Baath-partiet, rundt selskapets oljeboring i det kurdiske Nord-Irak.

NTB

Norske DNO har blitt en viktig brikke for kurderne i kampen om kontrollen over Iraks enorme oljeressurser, som raser mellom sjia-muslimene, sunny-muslimene og kurderne i landet, skriver Dagens Næringsliv.

Allerede i 2004 signerte kurderne på egen hånd en leteavtale med DNO, uten å spørre de andre folkegruppene om lov, og det norske oljeselskapet er i disse dager i ferd med å sende ut den første oljen fra sitt funn i nord. Dette provoserer mange irakere lenger sør i landet.

På det sunnidominerte Baath-partiets nettside, uruknet.info, har partiet kommet med en skriftlig, engelskspråklig advarsel til det norske selskapet. Her advarer Baath og den væpnede motstandsbevegelsen vestlige multinasjonale, og spesielt nordmennene som signerte en kontrakt med «okkupasjonsmarionettgjengen» som er satt inn i Nord-Irak, mot å delta i illegale handlinger.
– Ingen kan signere kontrakter om leting av olje i fravær av en legitim iraksk regjering, skriver de.

– Den norske regjeringen bærer fullt ansvar for enhver skade Irak kan bli påført gjennom disse illegale avtalene, og vi skal forfølge dem gjennom legale metoder for å få tilbake alle våre rettigheter. Vi er absolutt bestemte på å gjøre Norge og den kommende straffen til et eksempel for enhver regjering, står det, ifølge Dagens Næringsliv, på nettsiden.

Siste fra forsiden

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger