Publisert 16. januar 2007

De er det første selskapet – noensinne – som har fått avslag på søknad om samtykke til leteboring på norsk sokkel på grunn av manglende kompetanse. Nå jobber DNO på spreng for å tilfredsstille myndighetenes krav.

petro.no

– Som selskap har vi organisert oss på en slik måte at vi er stand til å utføre boreoperasjoner både på land og offshore – blant annet på britisk sokkel. Men vi må bare konstatere at Petroleumstilsynet konkluderer med å avslå søknaden – og ta dette til etteretning, sier administrerende direktør Helge Eide i DNO.

– Er du overrasket over at begrunnelsen for avslaget er mangel på kompetanse?

– Jeg vil ikke kommentere noe innenfor tilsynets vurdering, annet enn at begrunnelsen for avslaget kan virke noe rundt formulert, sier Eide.

Avslag
Det norske oljeselskap (DNO) ønsker å letebore på norsk sokkel og har planlagt tre brønner i løpet av 2007. Gjennom et treårig samarbeid med seks andre selskaper har DNO tilgang på riggen «Bredford Dolphin». Første brønn var planlagt boret i løpet av første kvartal. Alt som manglet var det obligatoriske samtykket fra Petroleumstilsynet.

Men samtykket ble avslått.

– Vi finner at operatøren ikke har hatt den nødvendige kompetanse og kapasitet i forberedelsen til den forestående aktiviteten. DNO har heller ikke den nødvendige kompetanse og kapasitet som er nødvendig for å drive en forsvarlig boreoperasjon, meldte Petroleumstilsynet og avslo søknaden.

Og som om ikke det var nok:

– Dette er første gang vi avslår en søknad om samtykke til leteboring på grunnlag av manglende kompetanse, sa tilsynets pressetalskvinne Inger Anda.

Bombe
– Vi har hatt dialog med DNO i flere år, og de har fått tydelige innspill om at de var for tynt bemannet. Likevel finner vi at DNO i stedet for å styrke bemanningen innenfor HMS – slik de forpliktet seg til – heller har svekket bemanningen.

Svaret på samtykkesøknaden må ha slått ned som en bombe i DNOs hovedkvarter på Aker Brygge i Oslo.

Først i morges sendte selskapet ut livstegn:

– DNO er fortsatt forpliktet til å være en aktiv medspiller i Norge og selskapet vil gjøre alt det kan for å demonstrere sin evne og kapasitet til å få nødvendige tillatelser og godkjennelser for å utføre boreoperasjoner på den kommende letebrønnen i utvinningstillatelse 305, såvel som annen leteboring som operatør på norsk sokkel, heter det i en melding som er lagt ut på DNOs nettsted i dag.

Oppbemanning
I meldingen skriver forteller selskapet om rivende vekst de siste årene, både internasjonalt og i Norge, og viser til andeler i 24 utvinningstillatelser på norsk sokkel og operatørskap for åtte av disse. I løpet av 2006 var selskapet operatør for 15 boringer; en på britisk sokkkel og de 14 andre i Jemen og Irak. DNO har økt staben til mer enn 300 ansatte verden over.

– Og som det står i meldingen har vi her i Norge i løpet av de to siste årene økt fra 17 til 40 ansatte, sier Helge Eide.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger