Publisert 18. januar 2007

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen synes det er beklagelig at rettighetshaverne i Snøhvit ikke vil utvinne oljen fra feltet.

Av Øyvind Midttun

– Det er ille at så store ressurser nå går til spille og jeg synes det er beklagelig at selskapene ikke finner oljeutvinningen lønnsom. Jeg skulle gjerne sett at oljen ble utvunnet, men får bare ta til etterretning den beslutningen rettighetshaverne nå har fattet, sier Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen til petro.no.

Myndighetene – med OEDs fagdirektorat Oljedirektoratet i spissen – har jobbet aktivit i en årrekke for å få Statoil og de andre rettighetshaverne i Snøhvit til å vurdere oljeutvinning fra Snøhvit. Saken har klare likhetstrekk med kampen myndighetene kjempet på 1980-tallet for å få gjennomslag for utvinning av den tynne oljesonen på Trollfeltet. Den kampen endte med seier.

På Snøhvit endte oljekampen med tap. Enoksen vil likevel ikke gå med på å karakterisere dette som et nederlag for myndighetene.

– Myndighetene har presset på for å få rettighetshaverne til å revurdere oljen i Snøhvit. Nå har selskapene gjort det, og når de da konkluderer med at utvinning ikke er lønnsomt, får vi bare ta det til etterretning. Det er utvinningstillatelsen som har best grunnlag for å vurdere lønnsomheten. Men jeg må igjen si at jeg synes avgjørelsen er beklagelig.

Enoksen mener utvinning av oljen ville vært viktig for den videre utviklingen i området, men peker samtidig på framtidige prosjekter som oljeproduksjon på Goliat og økt gassproduksjon – et såkalt tog 2 – på Snøhvit som, og sier det er ingen grunn til å bli pessimistisk.

Statsråden har ikke bestemt seg for om han vil kalle Statoil og de andre Snøhvit-eierne inn på teppet for å få en nærmere orientering om beslutningen.

– Det er for tidlig å si noe om. Det videre utfallet av denne saken er usikkert, sier Enoksen til petro.no.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger