Publisert 17. juli 2007

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) skylder på andre når det ikke skjer så mye for å skaffe Midt-Norge mer energi.

NTB

Landsdelen går mot en vinter med kraftmangel, men lite har skjedd for å skaffe ny, permanent energiforsyning til landsdelen.

To mobile gasskraftverk skal bygges på ilandføringsstedene Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal for å stå i beredskap dersom det skulle bli en prekær situasjon.

Som hamburger
På JazzGass-konferansen i Molde tirsdag sa Enoksen at alle vil ha kraft, men man vil ikke ha kraftlinjer, heller ikke vindmøller og mange vil ikke ha gasskraftverk.

– Det er nesten som Per Olaf Lundteigen sa det en gang: Hamburger skal de ha, men blod tåler de ikke å se, sa Enoksen.

Enoksen sier til NTB at det ikke først og fremst er regjeringens ansvar å komme i gang med gasskraftproduksjon i landsdelen.
– Vi stiller opp, men det er opp til selskapene å komme videre, sier Enoksen.

Lønnsomt?
Det er fortsatt ikke utbygd en kilowattime gasskraft her i landet. Manglende lønnsomhet i prosjektene er en viktig årsak til dette. Enoksen viser til at det er allerede gitt konsesjon til Industrikraft Midt-Norge for et gasskraftverk på Skogn, Statoil har fått energikonsesjon for et gasskraftverk på Tjeldbergodden og Industrikraft Møre har inne en konsesjonssøknad for et gasskraftverk i Elnesvågen ved Molde.

Daglig leder i Industrikraft Møre, Alf Reistad, sier til NTB at i et samfunnsregnskap vil en utbygging av gasskraftverk være lønnsomt. Han viser til at det nå brukes 2 milliarder kroner til utbygging av mobile gasskraftverk, som er en kriseløsning. I tillegg kan det bli brukt flere milliarder kroner til å bygge nye og kontroversielle overføringslinjer, som kunne ha vært unngått om man i stedet satset på bygging av permanente gasskraftverk.

Siste fra forsiden

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger