Esso må må rydde opp etter tankanlegg

Publisert 27. november 2013

Forurenset grunn ved det tidligere anlegget i Harstad., Miljødirektoratet pålegger Esso Norge AS å rydde opp i forurenset grunn ved det tidligere tankanlegget i Harstad havn. Området skal ryddes opp for å fjerne risiko for negativ effekt på mennesker og natur.

Tankene ved Esso Norges tankanlegg i Harstad havn ble fjernet i 2009, men grunnen der tankene sto har fortsatt omfattende forurensninger. Miljødirektoratet pålegger nå Esso å rydde opp i den forurensede grunnen. Pålegget gis på bakgrunn av miljøtekniske undersøkelser som viser at den tidligere virksomheten ved tankanlegget førte til forurensning bestående av tungmetaller og olje.

– Harstad er et av de prioriterte områdene for opprydding i forurenset sjøbunn, og det har vært brukt store summer på å rydde opp i gammel forurensning. Det er allerede gjennomført oppryddingstiltak på sjøbunnen. Nå må tilførsler av miljøgifter fra kilder på land i størst mulig grad stanses, for å forhindre at Harstad Havn forurenses på nytt. Det er flott at Esso har en tett oppfølging av dette arbeidet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en melding.

Esso Norge AS foreslår å sanere tomten i løpet av 2014, for å kunne bruke den til kontorbygg eller annen næringsaktivitet. Miljødirektoratet pålegger derfor selskapet å fjerne alle forurensede jordmasser som overskrider helsebaserte akseptkriterier for bruk til kontor- og næringsaktivitet. Etter opprydding i henhold til tiltaksplanen vil eiendommen kunne benyttes til næringsaktivitet.

Esso har tidligere bidratt til oppryddingen av Harstad Havn økonomisk, og ved å rydde opp skrot fra sjøbunnen utenfor sine anlegg.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger