Publisert 11. januar 2007

Europas største energiselskaper kan bli delt opp, når EU nå går inn for å bedre konkurransesituasjonen i det europeiske kraftmarkedet.

Franske EDF og tyske E.ON og RWE kan brytes opp i småselskaper innen 2009 dersom EU-kommisjonen får det som de vil. I går la EU-kommisjonen frem sitt forlag til ny energipolitikk for unionen, skriver dn.no i en artikkel som refererer til bransjebladet Europower.

– Uten effektiv oppdeling av produksjon, nett-transport og distribusjon oppnår vi ikke den nødvendige konkurransen i markedet, sa kommisjonens president José Manuell Barroso, ifølge EU Observer.

Dagens situasjon, der selskaper som E.ON eier både gassproduksjon, rørledninger og kraftstasjoner samtidig med at de selger elektrisitet til forbrukermarkedskontrollen, gjør at de lett kan blokkere mindre selskaper fra å komme inn på markedet. Det er dette kommisjonen vil til livs, og de har eksempler på effekten. I ett område i Tyskland med E.ON tvunget til å slippe til andre aktører i nettene sine til markedspris. Selskapet måtte da kutte prisene sine med 600 millioner euro, melder EuroPower.

Kommisjonen la frem et alternativt forslag der stikkordet er sterkere atskillelse mellom de forskjellige selskapene enn i dag. I dag er kravet at selskapene som driver henholdsvis nett og distribusjon skal være separate juridiske enheter.

Avisen EU Observer mener et kompromiss er det mest sannsynlige, da det er sterke nasjonale interesser som står på spill.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger