Publisert 31. januar 2007

Venezuelas president Hugo Chávez står fritt til å styre landet som han selv vil. Men foreløpig står Statoils betydelig engasjement i Sincor-prosjektet ved lag.

NTB

Onsdag får Chàvez formelt de nødvendige fullmaktene fra de folkevalgte. En omfattende nasjonalisering av blant annet landets energisektor er varslet.

– Vi har en helt normal og god dialog med myndighetene i Venezuela, sier informasjonssjef i Statoil, Rannveig Stangeland, til NTB.

Statoil har investert milliarder i Sincor-prosjektet, som hører til Orinoco-feltene hvor Chaves har varslet at myndighetene vil ta over 60 prosent. Statoil eier 15 prosent av prosjektet, franske Total 47 prosent og det statlige venezuelanske oljeselskapet PDSVA 38 prosent.

Kan dra
Chávez har tidligere kunngjort at internasjonale oljeselskaper som vil godta en minoritetsandel i energiprosjekter i landet, kan bli, men at alle prosjekter skal under nasjonal kontroll. De som ikke vil godta disse betingelsene, kan overlevere oljefeltene og dra, har presidenten uttalt.

Stangeland vil ikke kommentere om de er i samtaler om Statoils eierandeler.
– Vi går ikke ut med kommentarer på hva konkret samtalene dreier seg om, sier hun.

Brev fra Norge
Klassekampen skriver onsdag at Norge har invitert Venezuelas oljeminister for å diskutere Statoils rolle i landet. Foreløpig har ikke olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) fått noe svar fra sin kollega i Venezuela, Rafael Ramirez.

I brevet heter det at formålet med invitasjonen er å «opprettholde dialogen med Venezuela på ministernivå», samt «å signalisere at Olje- og energidepartementet støtter Statoils nåværende og fremtidige virksomhet i Venezuela».

Chavez får styre Venezuela som han vil

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger