«Fornybar hodepine»

Flytende havvindutbygging kan gi milliardtap, med påfølgende reduserte bevilgninger til sykehus og skoler, og politikere som støtter dette må opplyses om konsekvensene. Foto: Karoline Rivero Bernacki /Equinor
Publisert 29. august 2024

Pengene renner ut, kostnadene har økt drastisk, inntjeningen er fraværende og rentenivået krevende. Nå setter Equinor på bremsene, trekker seg ut av internasjonale havvindsatsninger og vurderer å redusere bemanningen innen fornybar. Likevel opprettholder selskapet målsetningen om at halvparten av investeringene innen 2030 skal være i grønne prosjekter. Er dette en ønskedrøm for å holde kritiske politikere og skeptiske miljøorganisasjoner fra livet?

Kommentar: Helge Keilen, redaktør Offshore Media Group.

I et intervju med Stavanger Aftenblad sier fornybarsjef Pål Eitrem at selskapet jobber med å ta grep innen fornybardelen. Tonen er litt annerledes nå enn da han for ikke så lenge siden snakket om å hoppe over en stegvis utvikling, og gå rett på skalering. Nå står hele fornybarbransjen i spagat, og selskaper som Vestas og Ørsted tar milliardavskrivninger etter kansellering av storprosjekter og uforutsette kostnader. Slike signaler har for lengst nådd ledelsen i Equinor, og nå foreligger resultatet, med kanselleringer og nedbemanninger.

Norwegians Bjørn Kjos mente at dersom selskapet skulle lykkes måtte man adressere altfor høye kostnader med altfor få verksteder, logistikk etc. Løsningen ble å kjøpe flere fly for å få bedre utnyttelse av infrastrukturen som lå i bunnen. Resultatet ble en nesten-konkurs og store verdiavskrivninger for eierne. Skalering er ikke alltid riktig i en usikker verden.

Gjennom årene har oljebransjen lært at kostander for drift, vedlikehold, modifikasjoner, transport, logistikk osv. ofte er alvorlig undervurdert. Likevel har OPEX egentlig bare teoretisk interesse i en bransje som olje og gass. I en marginbransje innen fornybar betyr det alt. At kostnadene kan være høyere enn antatt må tas høyde for. Det skal i den sammenheng bli svært interessant å se hvordan Ventyr har regnet hjem Sørlige Nordsjø 2 prosjektet, som de vant (og Equinor tapte) i en auksjon til 115 øre per kilowattime.

«Alle prosjekter må være lønnsomme og gi avkastning», sier Equinors finansdirektør Torgeir Reitan. Når ikke Equinor med alle sine tallknusere klarer å regne hjem prosjektene, snur man seg til staten og etterlyser tilskudd for å få fart på fornybarsatsningen. Men selv blant grønnkåte politikerne må budskapet om manglende lønnsomhet ha sneket seg inn.

Eitrem fastholder målet om at halvparten av selskapets investeringer i 2030 skal være grønne. Det er svært vanskelig å se hvordan dette skal oppnås, bortsett fra at det måles mot en tilsvarende nedgang i investeringene i olje og gass. Og det var ikke dette Equinors sjef Anders Opedal kommuniserte under åpningen av ONS.

Kjos kunne ikke forutse Covid. Ingen forutså at Russland skulle angripe Ukraina. Det førte til en kostnadsøkning som kullkastet en rekke fornybarprosjekter, og som har aktualisert norsk olje og gass, som jo er blant verdens reneste og mest miljøvennlige. Fornybar kommer, men juryen er ute på når dette vil skje i en større skala.

Helge Keilen startet Offshore Media Group AS i 1981, og var redaktør for offshore.no til 2013, da nettstedet ble solgt til Schibsted. Han har ledet nærmere 100 olje- og energikonferanser. Keilen er styreformann i Petro.no AS som eier Energi24.no.

Les også:

«Hersviks utspill»

«En klimamessig skivebom»

«Etter oljen»

Siste fra forsiden

70 letebrønner skal bores: – Høy selvtillit etter at ESG-tyranniet er lagt bak oss

+

Deepsea Yantai ferdig klasset – skal lete i Norskehavet

+

Her vil Equinor lete for å sikre gass til Europa

+

Deepsea Atlantic skal bore letebrønnen Lit for Equinor

Equinor skal kutte 250 årsverk

DeepOcean tildelt 8-årig IMR-kontrakt med Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger